Smanjuju ŠEĆER, HOLESTEROL i ČISTE JETRU: Zdravije su nego što ste MISLILI, daće vam ENERGIJU za ceo dan

K.Ć. Vesti 27.06.2022 17:45 0

Danas su najviše cenjene zbog finog ukusa i povoljne cene, a odlična su zamena za slatkiše. Najpopularnije su u pripremi kolača, ali ujedno imaju i mnoge zdravstvene benefite

Suvo grožđe

Shutterstock

Grožđice nastaju sušenjem grožđa i jedna su od najpopularnijih vrsta suvog voća. To je celovita i zdrava namirnica koja ima niz blagotvornih zdravstvenih svojstava. Za njihovu popularnost i širenje po zapadnom svetu zaslužni su drevni Egipćani i Feničani. Zbog dugog roka trajanja od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima.

Bogatstvo nutrijenata sa zaštitnim delovanjem

Grožđice su odličan izvor energije te sadrže dijetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Imaju dvostruko više antioksidansa od svježeg grožđa. Dobar su izvor minerala kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma, bakra, flora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline.

100 grama grožđica sadrži: 299 kalorija, 79,8 grama ugljenih hidrata, 3 grama proteina, 0,5 grama masti, 3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe).

Vlakna u grožđicama pomažu u regulaciji težine i holesterola, te poboljšavaju probavu. Grožđice su idealne za sportiste kojima je potrebna energija. Zbog svog izuzetnog nutritivnog sastava preporučuju se svima. Grožđice sadrže i značajnu količinu gvožđa koje direktno pomaže u lečenju anemije. Kompleks B vitamina pomaže u stvaranju novih krvnih ćelija, dok viši udeo bakra pomaže u stvaranju crvenih zrnaca.

Čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova

Redovna konzumacija grožđica povezuje se sa smanjenjem povišenog krvnog pritiska. Mnogi nutrijenti iz grožđica zaslužni su za to, ali najsnažnije delovanje se pripisuje visokom nivou kalijuma – 100 grama grožđica sadrži čak 749 miligrama kalijuma. Kalijum je mineral koji dokazano smanjuje napetost krvnih sudova i krvnog pritiska.

Regulišu šećer u krvi

U nizu studija pokazalo se da grožđice smanjuju nagle skokove insulina nakon obroka, koji mogu biti opasni za dijabetičare. Održavaju uravnoteženu apsorpciju šećera u organizmu i regulišu njegov nivo, što je od velikog značaja za oboljele od oba tipa dijabetesa. Grožđice pomažu u oslobađanju hormona leptina i grelina koji daju osećaj sitosti, a to smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.

Štite zdravlje očiju

Zbog udela polifenolnih fitonutrijenata grožđice su izvanredne za očuvanje dobrog vida. One štite od slobodnih radikala i pomažu u prevenciji makularne degeneraciju, slabljenja vida te katarakte. U njima je prisutan i vitamin A koji je takođe izuzetno važan za dobro očno zdravlje. On smanjuje rizik od pojave očne mrene i noćnog slepila.

Smanjuju kiselost organizma

Acidoza – kiselost organizma – može biti metabolička ili respiracijska. Izvor obe kiselosti je želudac. Kiselost organizma može dovesti do mnogih bolesti poput čireva, dermatoza, oštećenja unutrašnjih organa, artritisa, gihta, gubitka kose i bolesti srca. Kalijum i magnezijum iz grožđica su vrlo delotvorni u neutralizaciji kiselina u želudačanom soku i regulisanju kiselosti organizma.

Čuvaju zube i kosti

Kalcijum i bor, prisutni u grožđicama, važni su u prevenciji osteoporoze. Bor je makronutrijent bitan za pravilnu izgradnju kostiju i apsorpciju kalcijuma. Naročito je koristan u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi, a blagotvorno deluje na zglobove i kosti. Bor pomaže u zaštiti usne šupljine i jačanju zubne gleđi. Oleanolična kiselina prisutna u grožđicama igra posebno važnu ulogu u zaštiti zubi od propadanja, karijesa i lomljenja. 

Recept za grožđice koji pomaže čišćenju jetre

Pola čaše grožđica prelijte toplom vodom i ostavite da se 15 minuta natapaju. Zatim ih dobro isperite pod mlazom vode. Isprane grožđice stavite u čašu i do vrha sipajte prokuvanu vodu, ohlađenu na sobnu temperaturu. Ostavite da odstoji 24 sata. Idućeg dana, najbolje ujutro, na prazan želudac popijte napitak i pojedite grožđice. Lezite u krevet na sat-dva i stavite topli oblog ili termofor na desnu stranu trbuha. Ovaj postupak obavlja se jednom nedeljno tokom mesec dana, dva puta godišnje.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading