Ruska doktorka progovorila o KONTROVERZNOJ namirnici: Evo ko ne bi trebalo da se odrekne CRVENOG mesa

Izvor: Naj žena Vesti 08.05.2023 08:50 0

Razne blagodati poput gvožđa, selena, vitamina B i esencijalne masne kiseline, nalaze se u crvenom mesu. Zato jedna Ruska nutricionistkinja veruje da ga određena grupa ljudi nikako nesme isključiti iz ishrane

Ruska doktorka progovorila o KONTROVERZNOJ namirnici: Evo ko ne bi trebalo da se odrekne CRVENOG mesa

Shutterstock

Ruska doktorka, gastroenterolog i nutricionista Irina Berežnaja veruje da su goveđe i jagnjeće crveno meso najbolje za naš organizam.

Po njoj sadrže najviše hranljivih materija među kojima su gvožđe, selen, vitamini B i esencijalne polinezasićene masne kiseline, koje su potrebne za jačanje imunološkog, centralnog nervnog i mišićnog sistema, piše "New swep".

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Irina ističe da jedan mali komad ovog mesa može da zadovolji naše dnevne potrebe za gvožđem. S druge strane, ako biste hteli da unesete ovu količinu gvožđa biljnom ishrano, morali biste da pojedete tri kilograma jabuka sa sve korom ili kilogram heljdine kaše.

Berežnaja savetuje ljudima koji vode aktivan način života da jedu više mesa.

- Ako ste sportista ili ste prosto fizički vrlo aktivni, onda vam je potrebno više crvenog mesa nego osobi koja ceo dan provede za stolom i pred kompjuterom, jer mišići zahtevaju ogromnu količinu aminokiselina - objasnila je doktorka.

Potom dodaje da zdrava osoba sme da pojede do 400-500 grama crvenog mesa nedeljno. Dok, ljudi sa viškom kilograma, visokim holesterolom, bolestima kardiovaskularnog sistema treba da izbace crveno meso iz ishrane, jer ono ima dosta masnoće.

- Neophodno je da ograničimo upotrebu određenih vrsta mesa zbog činjenice da sadrže veliku količinu holesterola, masnih aminokiselina koje nisu esencijalne. Trans masti koje ove namirnice sadrže veoma lako se pretvaraju u naslage holesterola - ističe endokrinolog.

BONUS VIDEO

Komentari (0)