Danas je 1. maj, Praznik rada i ljudi u Srbiji okupljaju se sa društvom i svojim najvoljenijima kako bi ga proslavili.
Za ovu priliku najčešća aktivnost je roštiljanje u prirodi i ne samo da pripremaju velike gozbe, na stolu se mogu naći i razna pića kako bi svi lakše "podneli" jaku hranu.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Ukoliko se to desi neophodno je odmah se obratiti lekaru. No, pored hrane, čak se i među pićem mogu naći ona koja nisu ispravna za konzumirnje.
U tom slučaju obratite pažnju na simptome koji vam se mogu javiti nakon konzumiranja pokvarene hrane i pića:
Simptomi trovanja hranom
Prvi simptomi trovanja mogu da se jave 30 minuta do tri dana nakon konzumiranja kontaminirane hrane: mučnina, povraćanje, učestale stolice, bolovi/grčevi u stomaku, glavobolja, povišena telesna temperatura, malaksalost.
Klinička slika trovanja kreće od lake do teške koja zahteva bolničko lečenje. Učestale tečne stolice i povraćanje mogu da dovedu do velikog gubitka tečnosti i elektrolita. Teža klinička slika podrazumeva da je došlo do dehidratacije, koja se ispoljava suvim ustima, suvim jezikom koji je obložen belim naslagama, tamnijom mokraćom i ubrzanim radom srca.
Najčešće bakterije koje mogu da se jave u hrani i uzrokuju crevnu infekciju su salmonele i kampilobakter kao i zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus) koji produkuje enterotoksin koji izaziva trovanje. Od virusa u hrani najčešće je prisutan noro virus.
Najrizičnije namrinice su: meso i prerađevine od mesa, mleko i mlečni proizvodi, jaja i proizvodi spremljeni od njih, kremovi, kolači, torte, sladoled. Mleveno meso, kašasta hrana i slatkiši najviše su pogodni za razmnožavanje zlatnog stafilokoka. Neoprano voće i povrće je najčešći put prenosa noro virusa, navodi zdravlje.org.rs.
Simptomi trovanja gaziranom vodom
Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je uputstva u slučaju pojave tegoba nakon konzumiranja sumnjivog pića.
Potencijalni simptomi su: promenjeni ukus napitka, naglo nastala bol i pečenje usne šupljine i krvarenje iz sluznice usne šupljine.
Šta treba raditi: odmah ispljunite ostatak tečnosti iz usta i prekinite daljji unos, ne izazivajte namerno povraćanje, ne uzimajte ništa na usta, sačuvajte ostatak napitka i originalnu ambalažu iz koje ste pili radi mogućnosti sprovođenja daljnjih analiza i odmah se javite u najbližu hitnu medicinsku službu ili nazovite hitnu pomoć, piše Žena.
Bonus video: