Koliko često treba da idemo PO TUŠ? Stručnjak za higijenu otkrio o kojoj BROJKI je reč

Naj žena Vesti 18.08.2021 11:25 0

Iako je mnogima odavno prešlo u naviku da posle prve kafe odu pod tuš, stručnjaci opominju da ne treba preterivati jer posledice mogu da budu kobne

Koliko često treba da idemo PO TUŠ? Stručnjak za higijenu otkrio o kojoj BROJKI je reč

Shutterstock

Tip kože igra veliku ulogu kada je svakodnevno tuđiranje u pitanju. Ako imate suvu kožu onda je svakodnevna "kupka" poželjna, dok s druge strane, tako nešto možda neće prijati koži ukoliko je previše osetljiva.

Iako učestalost zavisi od aktivnosti pojedinca, higijenski stručnjak Brus Grin ističe za "The Sun" sledeće:

- Većina ima naviku da se tušira svaki dan, bilo to ujutru ili uveče pred spavanje. Međutim, ukoliko kožu stalno izažete toploj vodi, sapunima i kupkama možete oštetiti površinski sloj koji štiti kožu - ispričao je Brus.

Stručnjak ističe da svakodnevno tuširanje može da poremeti mikrobiom kože koji igra važnu ulogu u zaštiti imunološkog sistema, a što više vremena provodimo pod tušem time izazivamo dodatne kožne probleme.

- Ukoliko se tuširate duže od 10 minuta, to nikako nije dobro za vašu kožu. Tuširanjem se uklanjaju mrtve ćelije, znoj, bakterije, prljavština i ulje, a kada se sve to nakupi na koži, može doći do pojave bubuljica, bakterijskih ili gljivičnih infekcija - upozorava on.

Iako retko ko broji koliko puta nedeljno se tušira, Grin preporučuje da ne bi trebalo da se kupate više od tri puta nedeljno.

- Svakodnevno tuširanje preporučujem samo onima koji su fizički aktivni, jer je telu potrebno da osveženje posle napornog rada, dok je za druge poželjno da se tuširaju tri puta nedeljno - stručnjak za higijenu.

Komentari (0)
Loading