Kvalitetan doručak pomaže u pokretanju metabolizma, snabdeva telo energijom i smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Stogodišnjaci širom sveta imaju zajedničke prehrambene navike koje im pomažu u postizanju dugog života. „Doručak je uvek bogat vlaknima, što podržava creva i na kraju smanjuje upalu. Stogodišnjaci obično jedu jednostavne, celovite namirnice za doručak, koje pružaju energiju, sprečavaju nagle poraste šećera u krvi i ne sadrže prerađene sastojke. Otprilike 90 posto ishrane čine celovite žitarice, povrće koje gaje i pasulj“, kaže Den Batner, američki pisac i istraživač dugovečnosti. Magazin „Real Simple“ je sastavio spisak osam namirnica koje dugovečni ljudi najčešću jedu za doručak.
Ovsena kaša
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
„Stanovnici Loma Linde obično jedu ovsenu kašu za doručak“, rekao je Batner, što ne čudi s obzirom na impresivnu nutritivnu vrednost ovog obroka od integralne žitarice, uključujući proteine, vlakna, mangan, fosfor, magnezijum, bakar, gvožđe, cink i B vitamine poput tiamina i pantotenske kiseline. Ove hranljive materije podržavaju zdravlje creva, srca, imuniteta i metabolizma, a sve to je korisno za dug život“, objasnio je. Zatim je dodao: „Osim toga, visoki sadržaj vlakana u ovsenoj kaši može pomoći smanjenju rizika od raka debelog creva.“
Tost s različitim dodacima
Na Sardiniji i Ikariji za doručak se obično jede hleb, med i/ili komad sira. Kao zdravu opciju možete pripremiti slani tost s avokadom, dimljenim lososom ili jajima, ili slatki s puterom od oraha ili kikirikija, voćem i jogurtom. Svi ovi sastojci smanjuju upalu i sprečavaju bolesti. Za dodatne zdravstvene koristi, birajte hleb od integralnih žitarica, koji pomaže u stabilizaciji šećera u krvi i prevenciji dijabetesa.

Shutterstock
Čia puding
Iako čia puding možda nije uobičajen za sve stogodišnjake, prava je hrana za dug i zdrav život. Čia semenke su bogate vlaknima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u održavanju energije i smanjenju upale. Takođe su odličan izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka i drugih nutrijenata koji podržavaju zdravlje srca, kostiju i imuniteta te mogu pomoći u prevenciji hroničnih bolesti i povećanju gustine kostiju.
Jogurt, granola i voće
Posuda s jogurtom, granolom i voćem za doručak može pomoći zdravo starenje. Voće poput borovnica bogato je antioksidansima, koji podržavaju zdravlje srca i smanjuju oštećenja DNK. Granola i voće takođe su dobri izvori vlakana, važnih za zdravlje creva. Stogodišnjaci često imaju izuzetno zdravu crevnu mikrofloru, što može biti ključ za njihovu dugovečnost.
Miso supa i povrće
Ako volite topli, slani doručak, mogli biste uživati u miso supi s povrćem koju stogodišnjaci jedu u Japanu, posebno u Okinavi. Ova supa bogata je vlaknima, probioticima i mikronutrijentima, a miso pasta je povezana s dugim životom. Studija iz 2020. godine pokazala je da ljudi koji jedu fermentisane sojine proizvode, poput miso paste, imaju manji rizik od smrtnosti.
Video: