Više od polovine Srba ima povišen holesterol: Svi to pripisuju masnoj hrani, ali najveći krivac je jedna jutarnja navika

Slobodanka Ćorić Vesti 21.11.2024 12:30 0

Povećanje nivoa holesterola može imati ozbiljne posledice, uključujući povećan rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Shutterstock/Saiful52

Shutterstock/Saiful52

Povišen holesterol je ozbiljan zdravstveni problem koji pogađa više od 50% odraslih u Srbiji, a mnogi nisu ni svesni da ga imaju. Dok se često povezuje sa prekomernom konzumacijom masne hrane, istraživanja pokazuju da postoji još jedan značajan faktor koji doprinosi ovom problemu – loše jutarnje navike.

Naime, mnogi ljudi započinju dan sa visokom količinom stresa, što može imati veliki uticaj na nivo holesterola u krvi. Jutarnja žurba, stresne situacije i loše navike, poput konzumiranja previše kofeina odmah nakon buđenja, mogu povećati nivo kortizola – hormona stresa. Ovaj hormon može narušiti ravnotežu lipida u organizmu i dovesti do povećanja lošeg (LDL) holesterola, dok smanjuje nivo dobrog (HDL) holesterola.

Jedan od ključnih faktora koji doprinosi povišenju holesterola je i preskakanje doručka. Kada telo ne dobije potrebnu količinu nutrijenata odmah nakon buđenja, ono počinje da koristi resurse iz drugih izvora, uključujući masnoće, što može dovesti do povećanja nivoa holesterola. Takođe, neredovne i neadekvatne porcije hrane tokom dana mogu dodatno pogoršati ovaj problem.

Da bi se smanjio rizik od povišenog holesterola, stručnjaci savetuju da se razvije zdrav jutarnji režim. To uključuje unos nutritivno bogatog doručka, umerenu konzumaciju kafe i šetnje ili kratke fizičke aktivnosti koje mogu smanjiti nivo stresa. Takođe, važno je da se dan započne bez žurbe, jer stres i loše navike mogu biti ozbiljan uzrok zdravstvenih problema.

Povećanje nivoa holesterola može imati ozbiljne posledice, uključujući povećan rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Stoga, zdraviji početak dana, uz balansiranu ishranu i smanjenje stresa, može biti ključ za održavanje zdravlja i prevenciju povišenog holesterola.

Komentari (0)
Loading