Najzdravija je biljka na svetu, a Srbi i Srpkinje je uopšte ne jedu: Može se dodati i u supu, da se ni ne oseti, a jača organizam

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 07.11.2024 12:08 0

Nije popularna među našim narodom, a mnogo je korisna i zdrava.

Shutterstock/Khorzhevska

Shutterstock/Khorzhevska

Američki istraživači su dodelili rezultat 100/100 biljki potočarki u studiji koju je sproveo Univerzitet Vilijam Paterson u SAD 2023. godine. Među najzdravijom hranom, ona je ispred kineskog kupusa, blitve i cvekle, koji su se našli na 2, 3. i 4. mestu. Razlog tome je što je izuzetno gust u hranljivim materijama.

Takođe, potočarka je proglašena najzdravijom biljkom na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda, objavili su uzgajivači kvalitetne hrane iz firme B&W.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Što se tiče gajenja, salata potočarka najbolje uspeva na vodenim površinama. U prirodi raste na izvorima čiste vode, potocima, rekama i uz obale jezera. Pomalo gorkog ukusa, potočarka je vrlo slična matilovcu.

Potočarku možete dodati u salatu, smuti, sendvič, tortilju, omlet ili na picu, ali i u supu, sendvič, razne umake i sireve, prenosi Blic.

Potočarka

Printscreen/Youtube

 

 

Naturopata i trener za dobrobit Meri Delberge je za francuski Vog ispričala više detalja o biljci

Šta je potočarka, najzdraviji sastojak na svetu 2023. godine?

Potočarka je vodena biljka, ne treba je mešati sa baštenskom krešicom, koja se više koristi kao aromatična — otkriva naturopat Meri Delberge.

Prirodno je bogat vitaminima, posebno A i C, antioksidansima, magnezijumom, kalcijumom i veoma visokim sadržajem gvožđa.

Koje su njene prednosti?

  • Pospešuje varenje zahvaljujući sadržaju vlakana
  • Ulepšava kožu tako što podstiče proizvodnju kolagena i zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima
  • Pomaže detoksikaciju svojim diuretičkim svojstvima (posebno u soku)
  • Jača imuni sistem zahvaljujući visokom sadržaju minerala.”
šećer

Shutterstock

 

 

Kako da je jedemo?

Može se jesti sirova ili kuvana. Lično, volim da ga ugrađujem u svoje recepte za salatu ili sosove, kako bih poboljšao svoje zdravlje. Moji saveti da ga dobro usvojite su sledeći: koristite je kao pojačivač ukusa, seckanu i svežu hranu u jelima, dodajte je u sokove od povrća za povećanje vitamina i zdravih elemenata ili  je umešajte svežu u salate — rekla je Delberge. 


Bonus video:

 

Jelena je svaki dan na prazan stomak uzimala 3 suve šljive. Evo šta joj se desilo! #najžena #žena #viralvideos #viral #fyp #fyp #fypシ゚ #foryoupage #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)