Najzdravija je biljka na svetu, a Srbi i Srpkinje je uopšte ne jedu: Može se dodati i u supu, da se ni ne oseti, a jača organizam

Nedeljko Tišanović Vesti 07.11.2024 12:08 0

Nije popularna među našim narodom, a mnogo je korisna i zdrava.

Shutterstock/Khorzhevska

Shutterstock/Khorzhevska

Američki istraživači su dodelili rezultat 100/100 biljki potočarki u studiji koju je sproveo Univerzitet Vilijam Paterson u SAD 2023. godine. Među najzdravijom hranom, ona je ispred kineskog kupusa, blitve i cvekle, koji su se našli na 2, 3. i 4. mestu. Razlog tome je što je izuzetno gust u hranljivim materijama.

Takođe, potočarka je proglašena najzdravijom biljkom na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda, objavili su uzgajivači kvalitetne hrane iz firme B&W.

Što se tiče gajenja, salata potočarka najbolje uspeva na vodenim površinama. U prirodi raste na izvorima čiste vode, potocima, rekama i uz obale jezera. Pomalo gorkog ukusa, potočarka je vrlo slična matilovcu.

Potočarku možete dodati u salatu, smuti, sendvič, tortilju, omlet ili na picu, ali i u supu, sendvič, razne umake i sireve, prenosi Blic.

Potočarka

Printscreen/Youtube

 

 

Naturopata i trener za dobrobit Meri Delberge je za francuski Vog ispričala više detalja o biljci

Šta je potočarka, najzdraviji sastojak na svetu 2023. godine?

Potočarka je vodena biljka, ne treba je mešati sa baštenskom krešicom, koja se više koristi kao aromatična — otkriva naturopat Meri Delberge.

Prirodno je bogat vitaminima, posebno A i C, antioksidansima, magnezijumom, kalcijumom i veoma visokim sadržajem gvožđa.

Koje su njene prednosti?

  • Pospešuje varenje zahvaljujući sadržaju vlakana
  • Ulepšava kožu tako što podstiče proizvodnju kolagena i zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima
  • Pomaže detoksikaciju svojim diuretičkim svojstvima (posebno u soku)
  • Jača imuni sistem zahvaljujući visokom sadržaju minerala.”
šećer

Shutterstock

 

 

Kako da je jedemo?

Može se jesti sirova ili kuvana. Lično, volim da ga ugrađujem u svoje recepte za salatu ili sosove, kako bih poboljšao svoje zdravlje. Moji saveti da ga dobro usvojite su sledeći: koristite je kao pojačivač ukusa, seckanu i svežu hranu u jelima, dodajte je u sokove od povrća za povećanje vitamina i zdravih elemenata ili  je umešajte svežu u salate — rekla je Delberge. 


Bonus video:

 

@najzena.rs Jelena je svaki dan na prazan stomak uzimala 3 suve šljive. Evo šta joj se desilo! #najžena #žena #viralvideos #viral #fyp #fyp #fypシ゚ #foryoupage #viraltiktok ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading