Ovu biljku svaka dama mora da ima u kući: Zovu je ženska sreća, a na ovom mestu cvetaće cele godine

Olja Jelić Vesti 27.04.2024 08:12 0

Spatifilum je izuzetno lak za održavanje, ali dve stvari mogu brzo da ga "ubiju"

Spatufilum

Shutterstock

Spatifilum ili ženska sreća je jedna od najčešće gajenih sobnih biljaka na našim prostorima. Žene je obožavaju zbog prelepog izgleda koji podseća na gracioznu kalu u manjem obliku, kao i zbog lakog gajenja.

Kada je u fazi cvetanja, spatifulum može da "izbaci" desetine prelepih belih cvetova, a pritom ne zahteva nikakvu specijalnu negu.

Međutim, postoji trik zahvaljujući kojem ženska sreća može da vam cveta čitave godine, a to je lokacija na koju ćete smestiti saksiju sa ovom biljkom.

Najvažnije za cvat spatifiluma jeste puno dnevne svetlosti, ali ne i direktnog sunca. Zato se potrudite da ovom cvetu pronađete baš ovakvo mesto i da je odatle ne pomerate. Druga najvažnija stvar jeste zalivanje - ne smete da preterujete, jer će koren biljke istruliti ako ima puno vlage, te žensku sreću zalivajte tek kada primetite da je zemlja suva.

Spatufilum

Shutterstock

 

U proseku je dovoljno zalivanje jednom nedeljno tokom hladnijih dana, najbolje kroz tacnu, umesto da sipate vodu direktno u saksiju.

Kada otopli, zalivajte je češće, pogotovo ako primetite da su listovi postali "obešeni".

Treba imati u vidu i da spatifilum ne voli promaju, pa ga je najbolje držati uz prozor ili vrata koji se ne otvaraju često ili ako se otvaraju, da na tom mestu nema promaje.

Ako izložite žensku sreću direktnom suncu, lišće će se brzo spaliti, a ako je postavite u mračniju prostoriju, može da preživi, ali će davati drastično manje cvetova, prenosi Informer.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading