Džep pun para: Unesite ovu biljku u svoj dom i očekujte prosperitet, božanstvena je i lako se održava

Vesti 28.01.2024 08:37 0

Treba da je zalivate otprilike jednom mesečno pa čak i ređe

biljka

Shutterstock

Biljke prostoru daju dodatnu život i lepotu. Ali, dok neki ljudi imaju čarobne prste kada je u pitanju briga za zelene lepotice, drugi imaju osećaj da je dovoljno da bace pogled na svoju biljku i da ona uvene.

Ipak, biljka s kojom se oko takvih stvari ne trebate brinuti je – Zamija. Prema feng šuiju ona u dom donosi sreću i novac, a njena velika prednost je činjenica da je briga za nju – laka.

Ova zimzelena biljka poreklom je iz Afrike, a zbog svog zanimljivog izgleda i lakog održavanja jako je popularna u uređenju domova. Naraste i do metar visine i ima više izdanaka u obliku stabljika na kojima su parovi zelenih listova koji su sjajni, glatki i čvrsti.

biljka

Printscreen/Youtube

 

Kod brige za ovu jaku zahvalnu bilju treba da pazite tek da nije direktno na suncu i da se temperatura na kojoj se nalazi ne spušta ispod 15 stepeni Celzijusovih. Optimalna temperatura za ovu biljku je od 18 do 24 stepeni.

Treba da je zalivate otprilike jednom mesečno pa čak i ređe. S vodom nikako ne preterujte jer zbog previše vode rizon počinje da truli, a listovi da žute, piše Krstarica

Zamija se razmnožava deljenjem rizoma odnosno izdanka, listovima ili delovima stabljike, a prilikom razmnožavanja morate da budete strpljivi, jer se gomoljasti deo stvara jako sporo. Cveta od sredine leta do rane jeseni, a njen neobičan cvet nalazi se pri dnu stabljike.

Inače, radi se o biljci kojoj nije potrebna posebna mešavina zemlje kao drugim sukulentima i uspeva u supstratu koji ima više humusa.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading