Dr Vojislav je otkrio da li treba da korigujemo ishranu kada osetimo bolove u stomaku, kao i koja je hrana dobrodošla, a koju bi u tim situacijama trebalo da izbegavamo. Takođe, naglasio je i da ljudi ne smeju da se leče na svoju ruku, već da treba da se obrate lekaru.
Doktor je nabrojao voća koja su dozvoljena, a među njima su: banane, pomorandže, mandarine, ananas, avokado, borovnica, grožđe, kivi.
"Dijagnozu postavljam vrlo često samo na osnovu informacija koje dobijem od pacijenta. Problem sa fermetabilnih ugljenim-hidratima vrlo su čest razlog, najčešći uzročnik je jabukov sok. Terapija su lekovi koji su antidepresivi. Oni se često daju ljudima koji imaju dijabetis i boli ih trbuh, daje se kod viceralnih, hroničnih bolova u stomaku, ali ih nikako ne smete uzimati na svoju ruku. Ta odluka je na saveti lekara, koji mora da prati kako će pacijent da odreaguje na prvu dozu", govorio je gastroenterolog za televiziju Prva.
Kada je ishrana u pitanju, trebalo bi da izbegavamo određeno voće, a prof. dr Perišić je otkrio koje bi namirnice trebalo da uvrstimo u svoju ishranu, a koje bi trebalo da izbegavamo.
"Kod neskromnih fermentabilnih ugljenih hidrata 16 odsto ljudi nema dovoljno enzima da ih svari. Trebalo bi da izbegavamo voće: jabuku, krušku, smokvu, breskvu, kajsiju, šljivu. Voće koje ne pravi probleme je: banana, mandarina, pomorandže, avokado, citrusi, grožđe, borovnica. Mahunarke bi trebalo izbegavati, kao i kupus, karfiol, brokoli... To su sve namernice koje fermentiraju i prave probleme", objašnjava on.
Iako se čini da bi većinu voća i povrća trebalo da izbegavamo, ipak određene namirnice, kao i meso, odgovaraju našem organizmu.
"Riža, paradajz, paprika, krompir, rotkvice, spanać, kelj. To je sve povrće koje ne fermentira. Kada su slatkiši u pitanju, crna čokolada može, a sve ostalo ne može. Npr. kamilicu izbegavati, nanu ne. Izbegavati i sve komercijalne voćne sokove, dok sokove koje mi cedimo od voća koje je dozvoljeno ne prave problem. Svako meso može", zaključio je prof. dr Perišić.
Dr Perišić je objasnio gde najviše grešimo, koje namirnice su najbolje za jesenje vreme i kako ćemo ojačati imunitet.
"Osnovna postavka kojom učimo studente je sledeća: kada dolazi jesen, to je vreme virusnih infekcija. Koja hrana utiče na povećanje ćelijskog imuniteta protiv virusa? Jedno jaje. Za doručak moramo da pojedemo makar jedno jaje. Ko pojede jaje, njemu ne treba nijedan drugi protein. Nije važno da li je kuvano ili prženo, to je svejedno", kaže dr Perišić i dodaje da treba da jedemo bundevu, naročito deca.
Iako mnogi misle da su organizam obogatili vitaminima iz pomorandži, dr Perišić otkriva da je najbolja opcija zameniti ih jednom crvenom paprikom.
"Ko pojede jednu papriku dnevno, to je dnevna potreba vitamina C. Ne treba da jedete pomorandže, ananas i tako dalje, dovoljna je jedna crvena paprika. Ako unosimo dosta proteina i lipida, neće biti infekcija. Znate šta, kada nastupi infekcija, to je strahovita eksplozija oksidativnog stresa. Nama ne smeta virus kao virus, nego oksidativni stres. To rešavamo svežim voćem i povrćem", kaže dr Perišić i dodaje:
"Treba da jedemo tikvice, plavi paradajz, brokoli i najbolje je davati deci. Treba ih dodati u jela koja deca vole, malo po malo. Kupus je antioksidans, a najbolje je kad je kuvan. On je jedina biljka koja ima probiotsku bakteriju. Kad ga jedemo, unosimo mnogo antioskidansa, temperatura na kojoj se kuva ne uništava tu bakteriju", rekao je.