Mnogi smatraju da su ova ulja zdrava, ali stručnjaci upozoravaju: "Oni ugrožavaju zdravlje"

Slobodanka Ćorić Vesti 22.10.2024 15:07 0

Većina semenskih ulja koristi se u procesiranoj i brzoj hrani, što povećava rizik od štetnih efekata

maslinovo ulje

Shutterstock

U pripremi hrane često se koriste različite vrste ulja, ali prema nekim stručnjacima, određena semenska ulja mogu predstavljati rizik za zdravlje. Ova upozorenja nisu nova, ali često dolaze s različitih strana i izazivaju diskusiju među stručnjacima. Postavlja se pitanje koliko su ta ulja zapravo štetna i da li naša svakodnevna ishrana, koja često sadrži prerađenu hranu, predstavlja pravi izvor problema. Iako nisu svi naučnici skloni ekstremnim procenama, postoje preporuke za promenu prehrambenih navika.

Prema dr. Keti Šanahan, stručnjakinji za metabolizam, ulja poput kukuruznog ili ulja repice mogu biti štetnija nego što mnogi misle. U podkastu ona tvrdi da su ta ulja prisutna u mnogim namirnicama koje se često percipiraju kao zdrave, uključujući niskokalorične smrznute obroke. Problem leži u učestaloj konzumaciji prerađene hrane koja sadrži ova ulja.

S druge strane, dijetetičarka Julija Zumpano iz klinike Cleveland smatra da semenska ulja nisu sama po sebi otrovna, već je ključ u načinu na koji ih koristimo u ishrani. Većina semenskih ulja koristi se u procesiranoj i brzoj hrani, što povećava rizik od štetnih efekata.

Koja ulja izbegavati?

Najčešće korišćena semenska ulja uključuju:

  • Kukuruzno ulje
  • Canola ulje (ulje repice)
  • Pamukovo ulje
  • Sojino ulje
  • Suncokretovo ulje
  • Šafranovo ulje

Dr. Šanahan preporučuje pažljivo čitanje etiketa pre kupovine proizvoda, jer mnoga prerađena hrana sadrži ova ulja. Savetuje kuvanje kod kuće i biranje namirnica s jednostavnim, prirodnim sastojcima.

Rafiniranje semenskih ulja uključuje procese poput beljenja i deodoracije, što uklanja prirodne antioksidanse iz ulja. Ova ulja takođe sadrže visoku razinu omega-6 masnih kiselina, koje mogu potaknuti upalne procese u organizmu. Zumpano naglašava da je ključno održavati ravnotežu masnoća u ishrani.

Kako bi smanjili unos potencijalno štetnih ulja, stručnjaci preporučuju kuvanje s manje prerađenim uljima kao što su ekstra devičansko maslinovo ulje, ulje avokada ili kokosovo ulje. Važno je koristiti ove alternative u umerenim količinama i fokusirati se na celovitu ishranu.

 

Komentari (0)
Loading