U pripremi hrane često se koriste različite vrste ulja, ali prema nekim stručnjacima, određena semenska ulja mogu predstavljati rizik za zdravlje. Ova upozorenja nisu nova, ali često dolaze s različitih strana i izazivaju diskusiju među stručnjacima. Postavlja se pitanje koliko su ta ulja zapravo štetna i da li naša svakodnevna ishrana, koja često sadrži prerađenu hranu, predstavlja pravi izvor problema. Iako nisu svi naučnici skloni ekstremnim procenama, postoje preporuke za promenu prehrambenih navika.
Prema dr. Keti Šanahan, stručnjakinji za metabolizam, ulja poput kukuruznog ili ulja repice mogu biti štetnija nego što mnogi misle. U podkastu ona tvrdi da su ta ulja prisutna u mnogim namirnicama koje se često percipiraju kao zdrave, uključujući niskokalorične smrznute obroke. Problem leži u učestaloj konzumaciji prerađene hrane koja sadrži ova ulja.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
S druge strane, dijetetičarka Julija Zumpano iz klinike Cleveland smatra da semenska ulja nisu sama po sebi otrovna, već je ključ u načinu na koji ih koristimo u ishrani. Većina semenskih ulja koristi se u procesiranoj i brzoj hrani, što povećava rizik od štetnih efekata.
Koja ulja izbegavati?
Najčešće korišćena semenska ulja uključuju:
- Kukuruzno ulje
- Canola ulje (ulje repice)
- Pamukovo ulje
- Sojino ulje
- Suncokretovo ulje
- Šafranovo ulje
Dr. Šanahan preporučuje pažljivo čitanje etiketa pre kupovine proizvoda, jer mnoga prerađena hrana sadrži ova ulja. Savetuje kuvanje kod kuće i biranje namirnica s jednostavnim, prirodnim sastojcima.
Rafiniranje semenskih ulja uključuje procese poput beljenja i deodoracije, što uklanja prirodne antioksidanse iz ulja. Ova ulja takođe sadrže visoku razinu omega-6 masnih kiselina, koje mogu potaknuti upalne procese u organizmu. Zumpano naglašava da je ključno održavati ravnotežu masnoća u ishrani.
Kako bi smanjili unos potencijalno štetnih ulja, stručnjaci preporučuju kuvanje s manje prerađenim uljima kao što su ekstra devičansko maslinovo ulje, ulje avokada ili kokosovo ulje. Važno je koristiti ove alternative u umerenim količinama i fokusirati se na celovitu ishranu.

Šamar Parizu i to na njihovoj teritoriji! Rusija uzima i istočnu obalu Atlantika - afrička zemlja hoće ruske vojne baze!

CARINSKI RAT TRAMPA PROTIV SVETA: Uvodi takse od 25 odsto na inostrane automobile, a u planu su i za farmaceutske proizvode

Evo u koje svrhe se koristi sredstvo koje se nalazilo pored Narodne skupštine (VIDEO)

Skandal! Interpol Sarajevo inicirao raspisivanje međunarodne poternice za Dodikom i Stevandićem

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

METEO ALARM ZA CELU SRBIJU PONESITE KIŠOBRANE I VODONEPROPUSNU OBUĆU: Vremenska prognoza za četvrtak, 27. mart

RIZNICA KAKVA NIJE VIĐENA: Lomili su i spalili blago da bi dokazali koliko su moćni (VIDEO)

ISPLIVALI NOVI DETALjI O PODZEMNOM GRADU: Da li je ispod egipatskih piramida trag drevne civilizacije? (VIDEO)

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

Masovni protesti u Gazi protiv Hamasa! Ljudi besni i umorni na ulicama, traže samo jedno! (FOTO/VIDEO)

Jezivo! Izleteo sa mosta i zakucao se u zaštitnu ogradu!

SNIMAK IZ ODŽAKA: Vođa protesta Miletić beži sa mesta zločina nakon što je upucao čoveka (VIDEO)

KOMPANIJA ZA GENETSKO TESTIRANjE IDE U STEČAJ: Na prodaju DNK uzorci miliona ljudi

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

Milan Nikolić, generalni sekretar AMSS-a na Salonu automobila u Beogradu: Bezbednost u saobraćaju je naš prioritet
