Smanjite rizik od raka: Četiri stvari koje onkolozi redovno rade

Slobodanka Ćorić Vesti 22.10.2024 12:25 0

„Poznato je da stres i poremećaji sna značajno utiču na imuni sistem i mikrobiom, čime se povećava rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti“

doktor

Shutterstock

Prema Američkom društvu za rak, više od 40% slučajeva moglo bi se izbeći. Postoji niz strategija koje mogu smanjiti rizik od razvoja raka, zbog čega mnogi onkolozi nastoje da ih primenjuju.

„The Health“ je razgovarao sa četiri onkologa kako bi otkrio njihove lične strategije za smanjenje rizika od raka.

Ishrana

Istraživanja su više puta pokazala povezanost između ultra-prerađene hrane i povećanog rizika od raka, kao i drugih zdravstvenih problema. S druge strane, ishrana bogata voćem i povrćem može pomoći u smanjenju rizika od bolesti.

Ernest Hok, potpredsednik i šef Odeljenja za prevenciju raka i populacijske nauke na Univerzitetu Teksas MD Anderson Cancer Center, ističe da se trudi da jede manje prerađene hrane i više voća i povrća u svakom obroku.

Podizanje svesti

Redovna fizička aktivnost i izbegavanje prerađene hrane su ključni za hirurškog onkologa Antona Bilčika iz Instituta za rak u Santa Moniki. On aktivno pokušava da smanji nivo stresa u svom životu.

„Poznato je da stres i poremećaji sna značajno utiču na imuni sistem i mikrobiom, čime se povećava rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti“, kaže on. „Kao hirurg, moji obrasci spavanja su loši. Budim se usred noći zbog operacija i radim veoma stresne procedure.“

Bilčik je svestan da su neki aspekti stresa van njegove kontrole, ali čini sve što može da ga ublaži.

Vežbanje

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, fizički aktivni odrasli imaju „značajno manji rizik“ od razvoja više uobičajenih tipova raka, uključujući rak dojke, debelog creva, endometrijuma, pluća i želuca.

Dr. Kristin Til, vanredna profesorka hirurgije i direktorka Centra za negu dojke na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džordž Vašington, ističe da ostajanje aktivnim pomaže u smanjenju rizika od raka. „Pokušavam da vežbam najmanje četiri, a najbolje pet dana u nedelji“, kaže ona.

Til takođe nastoji da uklopi što više šetnji u svoju dnevnu rutinu.

Doslednost

Postoji mnogo načina za smanjenje rizika od raka, a Džek Jakub, medicinski onkolog i medicinski direktor Instituta za rak MemorialCare, fokusira se na nekoliko ključnih aspekata. „Trudim se da praktikujem ono što propovedam“, naglašava.

Održavanje zdrave telesne težine je prioritet, jer je gojaznost povezana sa razvojem određenih vrsta raka. Jakub se trudi da održi razuman BMI vežbanjem i promenom ishrane.

Njegova rutina uključuje 45 minuta do sat vremena dnevno joge, dizanja tegova ili kardiovaskularnih vežbi. Takođe ne pije alkohol i ne puši, a u ishrani izbegava crveno meso, kao i prerađeno i sirovo meso.

Komentari (0)
Loading