Istraživanja daju različite rezultate i nije jasno da li češći obroci pomažu u gubitku kilograma, prenosi Healthline. Metabolička stopa odnosi se na broj kalorija koje vaše telo sagori u određenom vremenskom periodu. Jedna od popularnih ideja je da češći i manji obroci povećavaju brzinu metabolizma, no to je zapravo mit. Istina je da probava obroka blago ubrzava metabolizam, a taj se fenomen naziva termički učinak hrane. Međutim, količina energije koju telo troši tokom probave zavisi od ukupne količini unesene hrane, a ne od broja obroka. Na primer, tri obroka od 800 kalorija uzrokuju isti termički učinak kao šest obroka od 400 kalorija – nema razlike.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Istraživanja su upoređivala učinke većeg broja manjih obroka s manjim brojem većih obroka te nisu pronašla značajnu razliku u brzini metabolizma ili količini izgubljene masti. Što se tiče nivoa šećera u krvi, često se tvrdi da manji i češći obroci stabilizuju šećer. Iako zvuči logično, naučna istraživanja to ne potvrđuju. Studije su pokazale da ljudi koji jedu manje i često, ali veće obroke imaju niži prosečan nivo šećera u krvi. Iako dolazi do većih skokova u šećeru nakon obroka, ukupan nivo šećera je niži, što je posebno važno za osobe s problemima regulacije šećera u krvi. Takođe, manja učestalost obroka može poboljšati osećaj sitosti i smanjiti glad u poređenju s češćim obrocima.

Shutterstock
Doručak se često spominje kao ključan za kontrolu šećera u krvi. Istraživanja pokazuju da je najveći dnevni obrok, ako se konzumira ujutru, povezan s nižim prosečnim nivoima šećera u krvi tokom dana. Zanimljivo je da preskakanje doručka može uzrokovati veće skokove šećera nakon kasnijih obroka, posebno kod osoba s dijabetesom tipa 2. Smatra se da je ovo povezano s telesnim unutrašnjim satom, poznatim kao cirkadijalni ritam, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se potpuno razumeo ovaj mehanizam.
Ako imate problema sa šećerom u krvi ili dijabetes, doručak može imati pozitivne učinke. No, uopšteno pravilo je da, ako niste gladni ujutru, možete preskočiti doručak – samo se pobrinite da ostatak dana jedete uravnoteženo. Povremeno preskakanje obroka takođe ima određene zdravstvene koristi. Takozvani "intermittent fasting" (povremeni post) sve je popularniji način ishrane, a podrazumeva izbegavanje obroka u određenim vremenskim intervalima. To može uključivati preskakanje doručka i ručka svakodnevno ili post dva puta nedeljno po 24 sata.

Shutterstock
Suprotno uvreženom mišljenju, ova praksa vas neće staviti u "mod preživljavanja" niti će uzrokovati gubitak mišićne mase. Zapravo, istraživanja pokazuju da se brzina metabolizma kratkoročno može čak i povećati. Tek nakon dugotrajnog posta dolazi do njegovog usporavanja. Istraživanja takođe pokazuju da povremeni post može poboljšati osetljivost na insulin, smanjiti nivo glukoze i imati mnoge druge zdravstvene koristi. Takođe, ovaj način ishrane pospešuje proces autofagije, u kojem ćelije tela uklanjaju otpadne materije koje se nakupljaju vremenom i doprinose starenju i bolestima, piše Healthline.
Zaključak je da nema zdravstvene koristi od češćeg jedenja. Češći obroci ne povećavaju sagorevanje kalorija niti pomažu u gubitku kilograma. Umesto toga, čini se da je konzumiranje manjeg broja obroka zapravo zdravije. Ideja o čestim, malim obrocima je, u osnovi, mit. Dakle, evo jednostavnog saveta za određivanje vremena obroka: kad ste gladni – jedite. Kad ste siti – prestanite. I ponavljajte taj ciklus bez brige.
Možda vas zanima…
