Posle ovoga ješćete bundevu svaki dan: Kada vidite za šta je sve dobra, nećete je izostaviti sa jelovnika

Tatjana Badarević Vesti 05.10.2024 08:36 0

Uključite ovu poslasticu u svoju ishranu na razne kreativne načine i uživajte u njenim brojnim prednostima za zdravlje

bundeva

Shutterstock

 

Bundeva je više od samo ukrasne jesenje dekoracije - ona je prava superhrana koja nudi brojne zdravstvene prednosti. Ova namirnica bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji jačaju imunitet i poboljšavaju opšte zdravlje.

Njena niska kaloričnost čini je idealnom za sve koji žele da održe zdravu telesnu masu. Takođe, bundeva je poznata po svojim protivupalnim svojstvima, što može pomoći u smanjenju rizika od raznih bolesti. Uključivanjem bundeve u ishranu, možete poboljšati zdravlje srca i podstaći zdravu kožu, piše Healthline.

Poboljšava zdravlje srca

Bundeva je odličan izvor kalijuma, minerala koji je ključan za održavanje ravnoteže elektrolita u telu i regulaciju krvnog pritiska. Kalijum pomaže u smanjenju negativnog uticaja natrijuma, što pridonosi zdravlju kardiovaskularnog sistema.

bundeva

Shutterstock

 

 

Redovno konzumiranje bundeve može smanjiti rizik od hipertenzije, čime se smanjuje mogućnost srčanog udara i moždanog udara. Takođe, vlakna prisutna u bundevi pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi, što doprinosi zdravlju krvnih sudova. Ovaj spoj vlakana i minerala čini bundevu savršenom namirnicom za očuvanje zdravog srca.

Štiti vid

Bundeva je izuzetno bogata beta-karotenom, antioksidansom koji se u telu pretvara u vitamin A. Vitamin A igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja mrežnjače i podstiče dobar noćni vid. Redovno konzumiranje bundeve može smanjiti rizik od makularne degeneracije, bolesti koja je jedan od vodećih uzroka slepila kod starijih osoba.

Jača imunitet

Bundeva je bogata vitaminima A i C, koji igraju ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Vitamin A pomaže telu u borbi protiv infekcija održavanjem zdravih sluznica, koje su prva linija odbrane tela od mikroorganizama. Vitamin C, s druge strane, podstiče proizvodnju belih krvnih ćelija, koje su ključne za odbranu tela od patogena.

Redovno konzumiranje bundeve može smanjiti trajanje i težinu prehlada te poboljšati opštu otpornost organizma na infekcije. Antioksidansi prisutni u bundevi takođe pomažu u zaštiti tela od oksidativnog stresa, koji može oslabiti imunitet.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading