Starenje nije muka: Za najveće probleme postoje jednostavna rešenja, sada je pravo vreme da se posvetite sebi

Vesti 28.09.2024 13:03 0

Kada naučite kako da starite zdravo, možete bezbrižno uživati u sopstvenom telu i ove promene vas neće toliko iznenaditi...

žena

Shutterstock

Vi sami imate veliki uticaj na to kako se osećate dok starite jer možete uticati na ceo organizam. Ne samo na vašem srcu, već i na vašim očima i koži i kostima

senior

Shutterstock

 

Kada naučite kako da starite zdravo, možete bezbrižno uživati u sopstvenom telu i ove promene vas neće toliko iznenaditi. Proverite šta se i kako menja sa godinama, kako biste imali kvalitetniji život.

Vaše srce radi jače

Problem:

Kako starite, krvni sudovi postaju rigidniji, tako da srce mora više da radi da bi pumpalo krv. To može dovesti do visokog krvnog pritiska i drugih srčanih problema.

srce

Shutterstock

 

Rešenje:

Ostanite aktivni - hodajte, trčite, plivajte. Čak i mala umerena aktivnost svakog dana može vam pomoći da održite zdravu težinu i snizite krvni pritisak.

Jedite puno voća, povrća i integralnih žitarica kako biste održali zdravlje srca. Kontrolišite stres. Dovoljno spavajte — 7 do 8 sati sna svake noći može pomoći u popravljanju vašeg srca i krvnih sudova.

Vaša koža se menja

Problem:

Možda ćete primetiti da vam je koža suša i manje elastična nego ranije. To se dešava zato što koža proizvodi manje prirodnih ulja kako starite. Takođe se manje znojite i gubite deo masnog tkiva ispod kože, što može učiniti da izgleda tanje.

Takođe možete primetiti bore, staračke pege ili izrasline na koži.

koža

Shutterstock

 

Rešenje:

Vruća voda isušuje kožu, pa se istuširajte ili okupajte u mlakoj vodi. Nosite kremu za sunčanje i zaštitnu odeću kada ste napolju. Redovno proveravajte kožu i obavestite svog lekara ako primetite bilo kakve promene, kao što su nove mladeži.

Ako pušite, ovo je još jedan dobar razlog da prestanete jer pušenje izaziva bore.

Slabije vidite i čujete

Problem:

Možda ćete primetiti da vam je teže da se fokusirate na objekte izbliza. Naočare za čitanje će pomoći. Takođe možete primetiti više odsjaja ili poteškoće u prilagođavanju promenama svetlosti.

Što se tiče sluha, možda će vam biti teže da pratite razgovore u bučnim prostorijama ili da čujete visoke tonove.

baka

Shutterstock

 

Rešenje:

Redovno proveravajte svoj vid i sluh. Nosite naočare za sunce da zaštitite oči na otvorenom. Koristite čepove za uši da biste se zaštitili od glasnih zvukova.

Vaši zubi i desni se menjaju

Problem:

Možda ćete primetiti da vam se desni povlače iz zuba. Neki lekovi mogu izazvati suva usta, što povećava rizik od karijesa i infekcija.

baka

Shutterstock

 

Rešenje:

Perite zube dva puta dnevno i koncem jednom dnevno da biste uklonili hranu i plak između zuba. To je najbolji način za sprečavanje bolesti desni i gubitka zuba. Takođe, redovno posećujte stomatologa.

Kosti postaju krhkije

Problem:

Već u četrdesetim i pedesetim godinama vaše kosti počinju da slabe. Oni postaju manje gusti i krhkiji, što povećava rizik od preloma.

Takođe možete primetiti da ste niži nego ranije, jer diskovi u kičmi mogu postati tanji. Vaši zglobovi mogu postati tvrđi, a hrskavica i tečnost koja ih podmazuje mogu se smanjiti ili istrošiti. Kako se tkiva između zglobova raspadaju, možete razviti artritis.

bol

Shutterstock

 

Rešenje:

Uzmite dovoljno kalcijuma i vitamina D. Dobri izvori kalcijuma su mlečni proizvodi, bademi i povrće poput brokolija i kelja. Vaš lekar može takođe preporučiti suplemente kalcijuma.

Vitamin D je ključan za zdravlje kostiju jer pomaže telu da apsorbuje kalcijum. Možete ga dobiti od sunčeve svetlosti ili hrane kao što su tunjevina, sardine, žumanca i obogaćeni proizvodi poput mleka i žitarica. Pitajte svog doktora da li su vam potrebni dodaci vitamina D.

Problemi sa bešikom i crevima

Problem:

Možda će vam biti teže da kontrolišete svoju bešiku, što se naziva „urinarna inkontinencija“. Pogađa oko 10% ljudi starijih od 65 godina. Kod žena faktor može biti menopauza, dok kod muškaraca problem može biti uvećana prostata.

Takođe možete primetiti da niste tako redovni kao nekada. Neki lekovi i stanja, kao što je dijabetes, mogu usporiti rad creva. Ako morate često da idete u toalet, obratite se lekaru. Većina simptoma se može kontrolisati ili izlečiti.

crevA

Shutterstock

 

Rešenje:

Izbegavajte kofein, alkohol, gazirana pića i kiselu hranu jer mogu pogoršati stanje.

Da biste ojačali mišiće karlice, isprobajte Kegelove vežbe. Stisnite mišiće kao da držite mokraću, zadržite pet sekundi, a zatim se opustite pet sekundi. Uradite ovo nekoliko puta dnevno.

Da biste izbegli zatvor, jedite hranu bogatu vlaknima kao što su voće, povrće i integralne žitarice. Pijte puno vode i pokušajte da vežbate svakodnevno jer to može pomoći varenju.

Krećete se teže i održavate snagu

Problem:

Kako starimo, gubimo mišićnu masu, što može dovesti do slabosti i smanjene aktivnosti.

dvoje

Shutterstock

 

Rešenje:

Probajte ovo: svakodnevno se bavite umerenom fizičkom aktivnošću, kao što je brzo hodanje ili podizanje malih tegova. Ovo će vam pomoći da ojačate mišiće. Razgovarajte sa svojim doktorom o tome koliko je vežbanja prava za vas.

Jedite puno voća, povrća i nemasnih proteina poput ribe i piletine. Izbegavajte šećer i hranu bogatu zasićenim mastima i jedite manje obroke jer vam možda neće trebati toliko kalorija kao ranije.

Vaš intimni život se menja

Problem:

Tokom menopauze, vaginalno tkivo kod žena postaje suvo, tanje i manje elastično, što može učiniti seks manje prijatnim. Grudi gube tkivo i masnoću, pa mogu izgledati manje i manje čvrste.

Kod muškaraca, teškoće u dobijanju ili održavanju erekcije mogu se javiti sa godinama, što može biti povezano sa drugim medicinskim stanjima ili neželjenim efektima lečenja.

baka

Shutterstock

 

Rešenje:

Razgovarajte sa svojim lekarom, on može da vam prepiše lekove za ublažavanje fizičkih simptoma ili povećanje vaše intimne želje.

Ne možemo da vratimo vreme unazad, ali uz pažnju, brigu i pametne odluke o načinu života možemo maksimalno iskoristiti svoja tela kako starimo, piše WebMD

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Pre porođaja je pojela đevrek i zamalo da joj oduzmu bebu! #najzena #zena #fypシ #foryoupage #srbija #fypシ゚viral #fy ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading