Imate tamne podočnjake? Oni mogu biti simptom ove bolesti, nisu samo posledica umora

Vesti 25.09.2024 13:35 0

Većina ljudi povezuje tamne kolutove ispod očiju s nedostatkom sna, ali oni mogu ukazivati i na zdravstveni problem.

žena

Shutterstock

Kada nekoliko noći loše spavate, podočnjaci su gotovo neizbežni i često su razlog umornog izgleda. Ali, umor nije uvek glavni krivac za pojavu tamnih kolutova ispod očiju.

Nisu samo posledica nespavanja

Podočnjaci mogu nastati iz više razloga: starenje, naprezanje očiju zbog gledanja u ekran, pušenje, pa čak i genetika – sve to može doprineti tamnim kolutovima ispod očiju. Kod nekih ljudi, tanka koža na donjim kapcima dodatno naglašava podočnjake. Međutim, tamni kolutovi mogu biti i znak nečeg ozbiljnijeg. Na TikToku, studentkinja medicine podelila je svoje iskustvo kada je njen dermatolog otkrio da njeni podočnjaci nisu posledica lošeg sna, već alergije. "Rekao mi je da su podočnjaci nastali zbog začepljenih krvnih sudova koji proizvode pigment, što pokazuje da su alergije prisutne u porodici", ispričala je u videu.

Podočnjaci otkrivaju problem sa sinusima

Stručnjaci objašnjavaju da se ove promene u boji kože nazivaju periorbitalna hiperpigmentacija. Uzrokovane su začepljenošću nosa i sinusa, a mogu biti podstaknute alergijama – na polen, na prašinu ili čak na neke vrste hrane. Važno je napomenuti da ne razviju svi s nazalnim alergijama podočnjake. Verovatnoća za pojavu tamnih kolutova ispod očiju veća je ako alergije zahvataju i oči.

Pored podočnjaka, alergije mogu izazvati i druge simptome, poput suzenja ili svraba očiju, svraba u grlu, začepljenosti nosa, pritiska u sinusima ili curenja iz nosa. Ako prepoznajete ove simptome kod sebe, možda su vaši podočnjaci povezani s alergijom, a ne umorom. Ako ste sigurni da spavate dovoljno, a imate i druge simptome, poput začepljenog nosa ili svraba očiju, konsultujte se sa svojim lekarom kako biste otkrili pravi uzrok podočnjaka i olakšali zdravstvene tegobe.

Bonus video:

 

@najzena.rs Kloi Kardašijan promenila lični opis! Da li je pogrešila? #najžena #žena #fy #fyp #foryou #viral #kardashian ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading