Kao niskokalorična namirnica, koja se sastoji od 96% vode, krastavci pomažu u održavanju hidracije i poboljšavaju varenje, ali njihova preterana konzumacija može uzrokovati određene zdravstvene probleme.
Mogu izazvati alergiju
Krastavci sadrže vitamine K, C, A, magnezijum, kalijum i folnu kiselinu koji poboljšavaju stanje krvi, vida, kostiju, kože i celokupnog imunološkog sistema. Međutim, kod nekih ljudi mogu izazvati alergijsku reakciju koja će se manifestovati u obliku svraba, osipa i oticanja.
"Krastavac može izazvati alergijske reakcije kod ljudi koji su alergični na drugo voće i biljke, kao što su kivi, dinja, lubenica, banana, kajsija, celer, šargarepa i ambrozija. Izbegavajte da jedete krastavce ako ste alergični na bilo koji od ovih proizvoda", upozorava „WebMD“.
Oprez dijabetičari
Oprezni moraju biti i dijabetičari. Naime, seme krastavca može smanjiti nivo šećera u krvi, što može povećati verovatnoću da nivo šećera u krvi postane previše nizak kod ljudi koji se leče od dijabetesa.
Ako idete na operaciju
Prema lekarima, krastavce treba da izbegavaju svi koji imaju zakazanu operaciju. "Seme krastavca može sniziti nivo šećera u krvi. To može ometati kontrolu šećera u krvi tokom i nakon operacije. Nemojte konzumirati krastavce najmanje dve nedelje pre zakazane operacije", dodaju lekari. Kod zdravih osoba prekomerna konzumacija krastavaca može uzrokovati nadutost i gasove.
Bonus video: