Svi bismo želeli da znamo tajne stogodišnjaka. Dobili smo brojne savete, od zdrave ishrane do recepta koji uključuje samo čokoladu i vino.
Istraživač Dan Betner proučavao je stogodišnjake 20 godina, želeći da sazna sve njihove navike. Zasnovan je na plavim zonama, područjima u kojima ljudi žive najduže i najzdravije.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Njegova knjiga „Američka kuhinja u plavim zonama: 100 recepata za život do 100“, fokusira se na jela koja sadrže zaboravljene tajne dugovečnosti.
Prema njegovim rečima, kuhinje u plavim zonama su uglavnom zasnovane na biljnoj hrani. Takođe, sadrže dosta ugljenih hidrata, dok meso i prerađena hrana ne postoje.
Dan je jeo uglavnom meso i krompir, kao i većina Amerikanaca. Kada je čuo iskustvo kardiohirurga, istraživač je odmah odlučio da odustane od mesa.
„Tokom intervjua koji smo vodili, kardiohirurg je opisao svoja iskustva sa pacijentima koji su jeli biljnu ishranu. Napomenuo je da su im arterije zdrave i fleksibilne. Nasuprot tome, primetio je da su arterije mesoždera toliko začepljene naslagama holesterola, da je osećao da su hrskave“, priseća se Betner.
Od tada je prošlo 10 godina, a Butner se već deceniju hrani biljnom hranom. On je objasnio da se sada uverio da takva ishrana donosi više koristi, toliko da je potpuno izbacio meso iz nove knjige recepata. Čak i ako bi to moglo da smanji prodaju, Dan nije mario.
„Bio sam pod velikim pritiskom da uključim meso u knjigu. Izdavač mi je rekao da većina Amerikanaca ne bi kupila knjigu ako u njoj nema mesa, ali ja nisam“, dodao je istraživač, napominjući da je sada siguran da ova dijeta doprinosi dugovečnosti.
„Fokusirajte se na uglavnom biljnu hranu i učinite je ukusnom. Ne morate potpuno da isključite meso iz svoje ishrane da biste imali koristi od jedenja više biljaka. Moj savet je da naučite da kuvate povrće tako da bude bogato i ukusno jelo i tada se nećete morati oslanjati na meso, sir ili puter“, rekao je on.

SPORTSKI JACKPOT RAZLOG VIŠE ZA IGRU! Prematch + live

Gest Čelsija ganuo planetu: "Plavci" doniraju novac porodici tragično nastradalog Dioga Žote

VAŽAN PARTNER SRBIJE Vučić „Dobio sam pismo, Austrija potvrđuje učešće na Ekspo 2027“

Ekspo 2025 u Osaki već premašio 18 miliona karata – troškovi pokriveni, a još nije kraj

Serija napada na organe reda: Pet policajaca poginulo, osam ranjeno

Tramp hoće Nobelovu nagradu za mir: Evo šta je pitao norveškog ministra

PRIVEDEN I VLADIMIR PROLO: Nastavlja se hapšenje blokadera širom Srbije (VIDEO)
Da li ste znali?! Ove skrivene opcije mogu učiniti hotelski Wi-Fi mnogo bržim

POTVRDE ZA ŠKOLU I BEZ PRIMLjENIH VAKCINA: Povećan obuhvat imunizacijom budućih prvaka, ali nedovoljno za kolektivni imunitet

Jerinić „Stavićemo tačku na pitanje da li je Ekspo isplativ“
POLOMIO INVENTAR, PRETIO, PA IZVADIO PIŠTOLJ! Otkriveni detalji drame u Čačku: Napadač se dao u beg, ali je brzo uhvaćen

VUČIĆ PODELIO VELIKU VEST Potvrđeno učešće Austrije na EXPO 2027
Ne zna se da li je vrelija poza ili bikini: Zbog ovoga kažu da je najzgodnija Srpkinja FOTO

Ekstremisti objavili fotografiju sa uperenim pištoljem u Andreja Vučića – VTK i dalje ćuti FOTO

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

Baka
23.11.2024 19:01Moja baka je zivela 92 godine, njena tetka 96, a moja prabaka 97!!! Sve su normalno jele meso.