Pucate vratom? Doktori objašnjavaju zašto nastaje taj zvuk i ima li mesta za brigu, obratite pažnju na jednu stvar

Vesti 19.09.2024 11:02 0

Kada pucate vratom ili bilo kojim zglobom u telu, kapsule oko zgloba se rastežu...

vrat

Shutterstock

Mekana pukotina na vratu ili samo povremena pukotina neće vam naneti nikakvu štetu. Ali ako to radite pogrešno, prečesto ili previše nasilno, zapravo možete izazvati više nelagodnosti ili bola.

Pucanje u zglobovima, prstima na rukama, nogama, leđima ili čak na vratu je uobičajena navika za mnoge. Međutim, ne rade svi to iz istog razloga. Neki to rade da bi ublažili pritisak koji osećaju u ramenima ili leđima, ili je to instinktivna reakcija na stres.

žena

Shutterstock

 

Ponekad je to stvar navike. Ali možda se pitate da li zaista ima neke koristi od pucanja vrata. Odgovor je i da i ne, a u nastavku saznajte koji su rizici i šta se dešava kada to uradite i kada treba da potražite pomoć.

Šta stvara zvuk pucketanja?

Kada pucate vratom ili bilo kojim zglobom u telu, kapsule oko zgloba se rastežu. Ove kapsule sadrže tečnost, a njihovo istezanje omogućava tečnosti da vrši manji pritisak na zglob. Kako se pritisak smanjuje, tečnosti u zglobu se pretvaraju u gas, izazivajući zvuk pucanja. Ovaj proces je poznat kao ključanje ili kavitacija i obično nije štetan, prenosi Healthline

Kada je u pitanju vrat, postoji nekoliko skupova zglobova koji se nazivaju fasetni zglobovi. Ovi zglobovi se nalaze na svakoj strani vrata. Kada slomite vrat, fasetni zglobovi se istežu, omogućavajući tečnosti u zglobnoj kapsuli da se proširi. Kada se tečnost pretvori u gas, vaši vratni zglobovi pucaju. Zbog toga se osećate kao da otpuštate pritisak iz predela vrata nakon škljocaja.

Ima li koristi od pucanja vrata? 

Pucanje vrata, ako se radi pravilno i ne prečesto, može biti dobro za ublažavanje pritiska u vratu. Iako pucanje vrata može biti korisno na nekoliko načina, uvek biste trebali razgovarati sa svojim lekarom ili kiropraktičarom pre nego što to uradite. Oni vam mogu reći da li je bezbedno za vas i preporučiti druge opcije za olakšanje. 

vrat

Shutterstock

 

Prema jednoj studiji, ,,podešavanje" vrata kiropraktičara može imati pozitivan mentalni efekat. To je zato što mnogi ljudi povezuju iskakanje sa oslobađanjem pritiska i uspešnim poravnanjem zgloba. U nekim slučajevima, nekima može pomoći samo zvuk škljocanja vrata, čak i ako pritisak nije potpuno rasterećen ili vrat nije u potpunosti ili uspešno podešen. U ovom slučaju, to je placebo efekat.  

Pucanje vrata takođe oslobađa endorfin u krvotok. Endorfin proizvodi vaša hipofiza i oslobađa ih vaše telo kako bi pomoglo u kontroli bola. To vam daje osećaj zadovoljstva i udobnosti.  

Koliko je rizično pucanje vrata? 

Pucanje vratom može biti štetno ako to ne radite kako treba ili ako to radite prečesto. Zbog pucanja vrata može doći do ukočenosti nerva u vratu, što može biti izuzetno bolno i otežati ili onemogućiti pomeranje vrata. Takođe može da napreže mišiće oko zglobova i same zglobove. Kada su vam mišići ili zglobovi napeti, pomeranje vrata može izazvati nelagodnost. Ako se stalno osećate kao da morate mnogo da pucate vratom, možda imate hipermobilnost zglobova. U ovom slučaju, vaši zglobovi imaju veći opseg pokreta od normalnog. 

vrat

Shutterstock

 

Ako često pucate na vratu, ligamenti u vašim zglobovima mogu postati trajno istegnuti, uzrokujući stalnu nestabilnost. Kada se to dogodi, vaši vratni zglobovi su u većoj opasnosti od razvoja osteoartritisa. 

Osim toga, imate mnogo važnih krvnih sudova u vratu, tako da u nekim slučajevima prejako ili prečesto pucanje vrata može oštetiti jedan od krvnih sudova. Takođe može izazvati zgrušavanje krvi, što može biti opasno jer blokira protok krvi u vašem mozgu. 

Da li treba da potražite pomoć kiropraktičara? 

Ako redovno pucate vratom, ali ne osećate nelagodnost ili stalni bol, verovatno ne morate da posetite kiropraktičara ili bilo koju drugu vrstu medicinske pomoći. Međutim, ako to radite često i ne osećate olakšanje, možda će vam trebati pomoć kiropraktičara. Takođe vam može pomoći da smanjite potrebu za čestim škljocanjem vrata.  

Takođe bi trebalo da posetite svog lekara ako: 

  • primetite bilo kakav neuobičajen otok na vratu, jer to može biti znak nakupljanja tečnosti, povrede ili infekcije
  • osetite bol u vratu, posebno hronični bol koji nema očigledan uzrok
  • vaši zglobovi postaju manje pokretni zbog starosti ili stanja kao što je osteoartritis. 

Kiropraktičar može da vam pomogne da „prilagodite“ zglobove, što može sprečiti osećaj pritiska ili bola zbog kojih želite da slomite vrat. Takođe može preporučiti vežbe za smanjenje pritiska ili bolova u vratu i kako da se brinete o vratu kod kuće. Ovo može uključivati upotrebu toplih ili hladnih obloga na vratu kako bi se smanjio bol ili otok. 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading