Promenite ove stvari pod hitno: Niste ni svesni koliko pojačavaju vaš nivo stresa, zdravlje je na 1. mestu

Vesti 30.08.2024 10:18 0

Otvoreni prostori mogu da nam pomognu da se opustimo...

glavobolja

Shutterstock

Nikome od nas nisu potrebni dodatni izvori stresa. Naši domovi treba da budu oaze mira u kojima možemo da napunimo baterije, ali da bi to bilo tačno treba obratiti pažnju na neke stvari

Nered

Loša organizacija i nered, poput neurednog kreveta i nagomilanog posuđa, obično izazivaju stres, kaže Sesil Arens, psihoterapeutkinja koja vodi podcast za mentalno zdravlje Get Mental.

Mark Loeven, terapeut i osnivač LaunchPad Counseling, kaže da nered daje našem umu više vizuelnih informacija za obradu.

haos

Shutterstock

 

- Oslobađanjem prostora dajete i pameti oduška - rekao je on.

Zato Ahrens čuva svoj dom bez nereda i redovno se oslobađa „stvari koje su pocepane, koje joj više ne služe niti joj donose vrednost u životu“.

Nedovoljno osvetljenje

Terapeutkinja Vina Klins kaže da je ponekad teško napraviti neke stare u prostorijama u kojima nema dovoljno svetla, a problem mogu biti i previše svetle sijalice koje se ne mogu prigušiti.

- Važno je razumeti funkciju svake sobe i kupiti odgovarajuće svetlo za svaku. Dodavanje svetla u mračne prostorije može da smanji stres koji takve sobe mogu da proizvedu – rekla je ona.

Ahrens je dodala da je važno imati dosta sunčeve svetlosti, a savetuje i tonove zelene koja smiruje.

Prepun prostor

Raspored prostorija u kući ponekad je odlučujući u tome koliko stresa prostor može da izazove.

sofa

Tjeerd Kruse / Panthermedia / Profimedia

 

- Otvoreni prostori mogu da nam pomognu da se opustimo, dok uske i male prostorije, posebno ako još nemaju prozor, mogu da budu uzrok anksioznosti i da izazovu napade panike - kaže Arens.

Ako živite u oblasti sa vrlo malo prirodnog svetla, obavezno provedite neko vreme napolju na suncu svaki dan.

Odmarate se i radite u istom prostoru

- Tokom prošle godine mnogima je postalo teško da razdvoje posao i privatni život, a isto je bilo i sa radnim prostorom za sve one koji su počeli da rade od kuće. Važno je da napravite poseban prostor za rad kod kuće, koji nije isto što i gde se inače odmarate ili spavate, jer ne želite da vaš mozak povezuje mesto gde se odmarate sa stresom od posla – rekao je terapeut Ariel Sank.

Čuvate stare i pohabane stvari

- Zastareli dekor i pohabani nameštaj mogu biti pokretači stresa. Kada se okružimo stvarima koje nemaju umirujuće dejstvo, jednostavno nam neće biti udobno u takvom prostoru – upozorio je Arens.

Ne isključujete televizor dok ga ne gledate

- Nisu svi zvuci neprijatni ili stresni, ali treba obratiti pažnju na one zbog kojih se osećate neprijatno - kaže Arens.

struja

Shutterstock

 

Objasnila je da ste možda ostavili uključen TV sa uključenim vestima dok radite nešto sasvim drugo i da to može biti okidač za stres, kojeg možda niste ni svesni.

- Uradite eksperiment, pokušajte da uradite nešto dok je TV uključen u pozadini, a zatim uradite isto dok je isključen. Videćete da ćete se osećati bolje ako u pozadini ne budete slušali broj novih pacijenata ili slično. Ako vam treba neki zvuk dok radite, pustite umirujuću muziku - zaključio je Loeven za Insajder.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Marku zamalo da odseku ruku zbog ujeda insekta #fyp #fy #fypシ #foryoupage #viral #viralvideo #viraltiktok #fypシ゚viral @Marko Kovacevic ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading