Rešite se upala u telu: Postoji 8 znakova na koje treba obratiti pažnju, poslušajte savet lekara u ovom slučaju

Vesti 13.04.2024 21:12 0

Prženje ili pečenje hrane u ulju, kao i pasterizacija, dimljenje, jedenje crvenog mesa, brze hrane...

žena

Shutterstock

Što je veći ,,debeli pojas" oko struka ili što je viši nivo šećera u krvi, veći je rizik od upale, uključujući hronične bolesti, bolove u mišićima i ranojutarnji umor, otežano mokrenje i iritaciju očiju.

U ovom članku ćemo istražiti znakove upala u telu i pružiti savete kako da ih smanjite i izbegnete.

dijeta

Shutterstock

 
Upale u telu

Postoji 8 jasnih pokazatelja upala u telu i to su:

  • Masne naslage oko struka – Jedan od najčešćih simptoma upale je vidljiv kao masnoća oko struka. Masne ćelije stimulišu stvaranje jedinjenja koja pogoduju razvoju upale. Što više masti imate oko stomaka, veći je rizik od hronične upale. Štaviše, stručnjaci za kardiovaskularne bolesti smatraju „šlauf“ oko struka glavnim „ležištem“ zapaljenja koje dovodi do brojnih bolesti krvnih sudova, piše The FeelGood Lab.
     
  • Visok nivo šećera u krvi – Na upalu ukazuje i visok nivo šećera u krvi, što povećava broj inflamatornih citokina koji putuju krvlju. Ovo, s druge strane, povećava nivo destruktivnih molekula koji se nazivaju molekuli "starosti" i povezani su sa bržim starenjem organizma. Njihovom razvoju pogoduje višak šećera u ishrani, koji slabi kolagen, pa dobijamo bore i podočnjake. Ovi molekuli otežavaju cirkulaciju i dovode do zadržavanja vode u organizmu, a nalaze se i u namirnicama životinjskog porekla. Prženje ili pečenje hrane u ulju, kao i pasterizacija, dimljenje, jedenje crvenog mesa, brze hrane, trans masti i veštačkih zaslađivača dodatno povećava njihov broj.
     
  • Problemi sa varenjem – Ako patite od problema sa varenjem, gasova, dijareje, nadimanja ili zatvora, imajte na umu da oni mogu proizaći iz upaljenih, previše propusnih creva koje dozvoljavaju neželjenim jedinjenjima iz tela da uđu u krvotok. To je jedan od najčešćih i najraširenijih uzroka širenja zapaljenskih procesa u organizmu. Isto tako, mučnina, gorušica i bol u predelu stomaka ne moraju biti uzrokovani lošom ishranom, stresom, lekovima ili virusom, već mogu ukazivati na neki zapaljen proces. Reč je o gastritisu – zapaljenju sluznice želuca, koje, ako se ne leči, može postati veoma bolno. Ukoliko osetite pomenute promene, potražite pomoć lekara opšte prakse.
     
  • Bol u mišićima i zglobovima - To je normalna pojava nakon treninga ili neke teške fizičke aktivnosti, ali ako traje dugo ili se javlja bez nekog posebnog razloga, može biti znak neke veće upale. Bolovi u mišićima, ligamentima i tetivama mogu ukazivati na upalu nerva ili neko reumatsko oboljenje, a česti bolovi u zglobovima mogu biti indikacija artritisa – upale zglobova.
     
  • Umor – Ćelije pogođene upalom imaju oslabljenu aktivnost i ne mogu proizvesti energiju koja je osobi potrebna za normalno funkcionisanje. Kao rezultat toga, postoji osećaj jakog umora i iscrpljenosti od ranog jutra, čak i ako ste noćas dovoljno spavali.
     
  • Problemi sa mokrenjem – Osećaj kao da morate da urinirate iako ne možete, ili otežano mokrenje uz bol i pritisak su najčešći znaci upale bešike. Ovi simptomi su indikacija ozbiljnog upalnog procesa, koji ne treba zanemariti jer ako se ne leči, upala bešike može izazvati upalu bubrega i uticati na druge organe.
     
  • Akne, crvene fleke na koži – Mnogi lekari koji se bave prirodnim metodama lečenja kažu da su crvene fleke, bubuljice i akne na koži samo spoljašnji znak unutrašnje vatre, odnosno upale. Istraživanja su takođe potvrdila snažnu vezu između psorijaze i upalnih stanja koja se manifestuju u telu.
     
  • Iritacije očiju – Mogu biti uzrokovane alergijama, prašinom, vetrom, predugo korišćenjem računara ili raznim povredama. Simptomi kao što su iscjedak, crvenilo i peckanje oka treba da traju kratko i stanje oka ne bi trebalo da se pogoršava. Međutim, ako crvenilo postane izraženije i praćeno je otokom i bolom, to može biti indikacija upale. Najčešća upala oka je konjunktivitis. 

     

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading