Cilj im je iskorenjivanje dečjih brakova: Mišel Obama i Amal Kluni proglašene za najuticajnije žene na svetu

Olja Jelić Vesti 22.11.2023 15:52 0

Jedna od njihovih misija je iskorenjivanje dečjih brakova, pošasti od koje su najviše pogođene južna Azija i podsaharska Afrika.

Amal Kluni, Mišel Obama

EPA

Bivša prva dama Mišel Obama, advokatica Amal Kluni i holivudska zvezda Amerika Ferera nalaze se na listi 100 najuticajnijih žena na svetu, a jedna od njihovih misija je iskorenjivanje dečjih brakova, pošasti od koje su najviše pogođene južna Azija i podsaharska Afrika.

Bivša prva dama SAD-a je osnivačica organizacije "Girls Opportunity Alliance" čiji je cilj da što većem broju devojčica omogući školovanje.

Amal Kluni već dve decenije brani žrtve nepravde i suosnivačica je "Kluni udruženja za pravdu" koja pruža besplatnu pravnu pomoć žrtvama kršenja ljudskih prava u više od 40 zemalja.

Obamina organizacija usmerena na obrazovanje upozorava da devojke širom sveta napuštaju školu zbog trudnoće i tinejdžerskog braka. Amal je radila na tome da devojke u ruralnim zajednicama budu svesne svojih prava, a brojni projekti bili su usmjereni na poboljšanje zdravstvene zaštite, uključujući lečenje devojčica koje su imale komplikacije nakon porođaja.

Uz trenutnu stopu, UN je upozorio da dečiji brakovi neće biti iskorienjeni u sledećih 300 godina. "To je problem koji se može rešiti sutra", smatra Mišel Obama.

Tri žene bile su u poseti Malaviju i Južnoafričkoj Republici. Prema nevladinoj organizaciji "Girls, not Brides", Malavi ima jednu od najviših stopa dečijih brakova u istočnoj i južnoj Africi, sa 42% devojaka već udanih do 18. godine.

Prema podacima Unicefa, 650 miliona djevojaka i žena na svetu udale su se mlađe od 18 godina, a godišnje se više od 12 miliona vrlo mladih devojaka udaje na legalnim i tradicionalnim ceremonijama širom sveta.

Južna Azija i podsaharska Afrika imaju najviše stope na globalnom nivou, ali to nije problem samo na globalnom jugu. Pet država u SAD-u nema minimalnu dob za stupanje u brak sve dok postoji pristanak roditelja.

Američka glumica Amerika Ferera, poznata po ulozi u hit filmu "Barbie" i TV seriji 'Ružna Betty', radi na poboljšanju života latino zajednice u SAD-u putem svoje neprofitne organizacije Poderistas.

 

@najzena.rs Pilotkinja Dina Lalović je naša Naj žena i deo je video serijala "Žene u muškim poslovima", koji se na našem sajtu emituju svake srede u 19.30. ✈Još kao mala maštala je o ovom polslu dok je gledala svog oca pilota kako se pakuje, oblači uniformu, stavlja kapu i odlazi na daleki put. Ugledavši se na njega polako, ali sigurno je krenula njegovim stopama. #najzena #zeneumuakimposlovima #najzenasrbije #fyp #pilot #avion #tiktokserbia #zivot #najžena #trend #fy #tiktokserbia🇷🇸 #ispovest ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading