Brak vam je u krizi? Eksperti daju 7 najboljih saveta kako da ga spasite, definitivno pomažu

Vesti 01.03.2024 17:54 0

Prema rečima terapeuta Kurta Smita, jedan od glavnih razloga zašto parovi dolaze na terapiju su problemi koje su ignorisali

par

Shutterstock

Nikada nije previše saveta za održavanje veza i brakova. Čujete ih od prijatelja i rođaka, stranaca na internetu, iz knjiga, na podkastima i u TV emisijama. Ponekad je toliko buke da je teško razaznati koje savete zaista vredi pratiti, a koje bi bilo bolje ignorisati.

Naravno, svako partnerstvo je drugačije, i ono što funkcioniše za jedan par možda neće biti dobro za drugi. Uz to, terapeuti koji se specijalizuju za probleme parova imaju dobar osećaj o tome koje smernice su od koristi za većinu parova.

par

Shutterstock

 

 Evo šta savetuju:

1. Nastavite da izlazite na sastanke

Bez obzira u kojoj ste fazi veze, oduprite se želji da ostanete u zoni komfora. Umesto toga, nastavite da zavodite svog partnera, čineći svesni napor da se povežete sa njim kao što ste to činili na početku veze.

To može značiti da pravite promišljene pokrete, kao što je stavljanje slatke poruke u njihovu torbu za ručak, postavljanje zanimljivih pitanja jedni drugima da biste se bolje upoznali ili planiranje kreativnih aktivnosti za sastanke.

„Često upadamo u obrazac udobnosti, što dovodi do stagnacije u vezi“, rekla je za HuffPost licencirana profesionalna savetnica Prija Tahim. „Naša potreba da evoluiramo je neizbežna. Izlazeći sa svojim partnerom, možete nastaviti da rastete ne samo kao par, već i kao pojedinci. Ovo omogućava da hemija i intimnost nastave da se razvijaju uporedo sa odnosom.

2. Prestanite da upoređujete svoj odnos sa drugima

Poređenje je prirodna ljudska sklonost. S vremena na vreme razmišljate o tome kako se vaša veza slaže sa drugim parovima u vašem okruženju, i to je normalno. Međutim, trošenje previše vremena na poređenje može biti štetno po vašu sreću i blagostanje. Možda ste toliko zauzeti pokušavajući da oponašate ono što drugi par radi da ne uspete da napravite plan koji najbolje odgovara vama i vašem partneru.

Par

Shutterstock

 

„Možemo da razvijemo nesvesna uverenja o sebi i našim odnosima ako smo stalno u poređenju sa prijateljima, ljudima u medijima i drugima“, rekla je psiholog i seksualni terapeut Šenon Čavez.

„Morate da napravite sopstvena pravila sa partnerom i da se oslobodite od društvenih ograničenja po pitanju toga kako drugi odnosi funkcionišu. Napravite pravila koja podržavaju vašu vezu i shvatite da vaša pravila čine vaš odnos funkcionalnim“, dodala je ona.  

3. Ne izbegavajte neprijatne stvari

Prema rečima terapeuta Kurta Smita, jedan od glavnih razloga zašto parovi dolaze na terapiju su problemi koje su ignorisali. Kratkoročno će vam možda biti lakše pogurati probleme pod tepih, ali odlaganje ovih razgovora često samo pogoršava problem.

„Svi želimo da izbegnemo neprijatne razgovore da ne bismo povredili partnera nečim što treba da im kažemo ili, što je najgore od svega, sukob. Ipak, većina nas shvata da je izbegavanje takođe nezdravo“, rekao je Smit, specijalizovan za savetovanje muškaraca. „Zato neka postane pravilo u vašoj vezi da nećete izbegavati neprijatne stvari. A onda počnite da praktikujete ovo pravilo na nekim manjim stvarima da biste bili spremni kada budete trebali da uradite na nečem velikom."

4. Izražavajte zahvalnost svaki dan

Uočavanje velikih i malih načina na koje vaš partner obogaćuje vaš život, od načina na koji vas podržava kroz strah od zdravlja ili kada vam napune auto, a zatim izraziti posebnu zahvalnost je moćna navika koju treba usvojiti. Neka izražavanje zahvalnosti za vašu vezu postane svakodnevna praksa, rekao je Čaves.

zagrljaj

Shutterstock

 

″[To je] način da pokažete ljubav i podršku jedni drugima. To takođe razbija naviku da se žalite ili izražavate negativna uverenja jedni o drugima, što može ometati rast i uvažavanje jedni drugih i izgraditi naviku kritikovanja jedni drugih“, dodala je ona.

5. Budite otvoreni sa svojim partnerom.

Biti iskren i otvoren u vezi sa svojim potrebama i željama je od ključnog značaja za vašu sreću i zdravlje partnerstva. Pojavljivanje na autentičan način gradi poverenje i intimnost u vezi, rekao je Tahim.

„Ako nismo transparentni, rizikujemo da ne budemo u emocionalnm skladu sa našim partnerima“, rekla je ona. „Veze ne postoje samo iz pozitivnih veza. U stvari, negativna iskustva često zbližavaju dvoje ljudi. Biti transparentan omogućava vam da se autentično povežete sa svojim partnerom."

6. Nastavite da gradite poverenje.

Mnogi parovi zapravo ne razmišljaju o tome koliko je poverenje važno dok ga ne izgube, rekao je Smit. Ali postoje male stvari koje radimo svaki dan „koje ili grade poverenje ili ga ruše“, objasnio je on. Razmislite o svojim postupcima u vezi i pokušajte da uradite više stvari koje podstiču poverenje - i manje stvari koje bi mogle da urade suprotno.

par

Shutterstock

 

„Razmislite o tome šta biste mogli da radite, obično nenamerno, zbog čega bi vaš partner mogao da pomisli ’Šta krije?‘, kao što je čuvanje lozinke za telefon u tajnosti; nošenje telefona sa sobom gde god da krenete, čak i u kupatilo; da ne govorite gde idete ili kada ćete se vratiti; imati prijatelje za koje vaš partner ne zna; čuvanje vaše potrošnje u tajnosti, itd.“, rekao je Smit. „Razgovarajte sa svojim partnerom o ovoj temi i identifikujte neke oblasti u kojima bi svako mogao da održi poverenje.“

7. Ne oslanjajte se samo na ljubav

Istina je ono što kažu: ponekad ljubav jednostavno nije dovoljna. Bračni i porodični terapeut Dani Marufo iz terapijske klinike,,Kindman & Co" često podseća svoje klijente da „postoji mnogo više u vezi od ljubavi i da jednostavno oslanjanje na ljubav ostavlja vezu bez dubljeg smisla“, rekla je.

„Ako svog partnera ili partnere biramo namerno i sa smislom, veza postaje mnogo više od osećanja, ali ima karakter, vrednosti i suštinu“, rekla je ona. „Odvojite vreme da zaista definišete zašto ste sa ovom osobom. Kada se nađete u sukobu u vezi, verovatno ne osećate puno ljubavi prema svom partneru, a mogućnost da se oslonite na činjenicu zašto ste sa tom osobom će vas motivisati da prevaziđete konflikt. ”

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading