Treba li priznati prevaru? Stručnjak za partnerske odnose savetuje šta je najbolje uraditi, iznenadićete se!

Vesti 25.02.2024 14:58 0

Prema nekim statistikama, više od pola odraslih osoba je prevarilo svog partnera. Da li treba priznati preljubu ili je bolje ćutati?

žena

Shutterstock

Prevare u braku i vezama danas nisu retke, a podjednako ih prave i muškarci i žene. Prema nekim statistikama, više od pola odraslih osoba je nekada prevarilo svog partnera, bilo da su bili u braku ili vezi. Čak i kada se taj izlet oprosti, nije lako imati isti odnos kao nekada, ali je moguće ako to oboje žele. A da li osoba koja je počinila preljubu treba to uopšte da prizna?

Najčešći razlozi preljube

Jedno od najružnijih i najbolnijih iskustava u ljubavnom životu je prevara. Stručnjaci za partnerske odnose kao najčešće razloge izdvajaju nedostatak emotivne bliskosti, potisnuto nezadovoljstvo, nerešene konflikte, nedostatak komunikacije. Tada se dešava da jedan od partnera potraži van veze ili braka razumevanje, strast, nežnost, pa i ljubav. I kriza srednjih godina može biti razlog prevare, jer tada ljudi analiziraju svoj život i uočavaju propuste, pa žele da ih nadoknade.

žena

Shutterstock

 

Da li da priznate ili da ćutite?

Iskrenost u partnerskom odnosu je najvažnija, ali nekada može da naškodi osobi koju volite, kaže Suzan Vinter, poznati američki stručnjak za partnerske odnose i pisac bestselera. Ona tvrdi da je to slučaj kada želite da priznate voljenoj osobi da ste je prevarili. Tada je bolje ćutati, kako biste poštedeli partnera patnje. Naravno, ukoliko želite da ostanete sa tom osobom u vezi ili braku i ako je to što ste uradili slučajnost, a ne trajan odnos.

Dobro razmislite

Možda vi želite da se oslobodite osećaja krivice i kažete osobi s kojom ste u vezi ili braku da ste je prevarili, ali nju ćete svakako povrediti. Zato dvaput razmislite pre nego što to uradite. To je posebno preporučljivo u situaciji kada se prevara desila pod dejstvom alkohola pa se sutradan i ne sećate jasno toga. Priznanje će samo naneti štetu vašem odnosu. Bolje je da naučite da se kontrolišete – i kada je reč o količini alkohola koju popijete i kada je reč o privlačnosti koju osetite prema nepoznatoj osobi.

žena

Shutterstock

 

Situacija koju ne treba kriti

Kada nije reč samo o intimnom odnosu za jednu noć, već prema toj drugoj osobi gajite osećanja i vaša ljubavna afera traje, tada treba priznati prevaru osobi sa kojom ste u vezi ili braku, savetuje Suzan. U ovom slučaju ste svesno više puta izabrali da se vidite sa tom osobom i svoju ljubav i strast preusmerili na nju. To znači da u vašoj vezi ili braku postoji neki problem koji treba da rešite ako želite da opstane. Ili da taj odnos prekinete. Varanje je najgore rešenje.

Komentari (0)
Loading