Način na koji roditelji rešavaju sukobe utiče na decu: Studija je pokazala da očevi igraju važnu ulogu u razvoju dece

Olja Jelić Vesti 26.01.2024 16:34 0

Nova studija otkrila je da način na koji roditelji, posebno očevi, rešavaju sukobe ima ogroman uticaj na decu.

Tata i dete

Shutterstock

Nova studija otkrila je da način na koji roditelji, posebno očevi, rešavaju sukobe ima ogroman uticaj na decu. Studija objavljena u Journal of Family Psychology pokazuje da način na koji se roditelji nose sa sukobom ima značajan uticaj na socioemocionalni razvoj dece.

Za potrebe studije analizirani su podaci iz 3955 obitelji kako bi se utvrdio uticaj strategija rešavanja sukoba na razvoj deteta, prenosi portal Fatherly.

Istraživači su otkrili da su deca čiji su očevi prijavili česte bračne sukobe bila manje uključena i manje volela svoju djecu i da su prijavila veći roditeljski stres. Deca ovih očeva postigla su niže rezultate u socioemocionalnim procenama od druge dece. Suprotno tome, kod dece čiji su se očevi uključili u "konstruktivno rešavanje sukoba", čak i ako su se svađe često događale, zabeležen je smanjen negativan uticaj na socioekonomski razvoj.

Tata i dete

Shutterstock

 

"Važnije od pojave sukoba je kako ljudi njime upravljaju. Kada bi roditelji mogli usvojiti konstruktivnije strategije rešavanja sukoba, mogli bi da ublaže štetne učinke međuljudskih sukoba na razvoj njihove dece", rekao je Kuiđije Gong, diplomirani student sa Sveučilišta Illinois, koji je radio na studiji.

Kako konstruktivno rešavanje sukoba izgleda u praksi?

U rešavanju sukoba najvažnija je komunikacija, ne samo prenošenje svojih osećanja već stvarno slušanje onoga što partner govori i odgovaranje s namerom, a ne ljutnjom, prenosi Fatherly. Jedna od popularnih opcija je LARA metoda, koju bi trebali da slede svi roditelji. 

Slušajte kako biste razumeli svog partnera, ne samo da biste uskočili i odgovorili.

Potvrdite da razumete zašto se tako osećaju čak i ako se ne slažete s njima.

Odgovorite na višestruk način. Ponovite ono što kažu, postavite dodatna pitanja i uključite se sa poštovanjem.

Dodajte informacije deleći vlastitu perspektivu. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading