Nijedan roditelj ne voli ispade besa kod deteta: Četiri saveta psihologa kako da lakše prevaziđete taj problem

Olja Jelić Vesti 10.01.2024 14:02 0

Nijedan roditelj se ne veseli ispadu besa svog deteta. Ali, umesto da ga se plašite, tretiranje svakog ispada besa kao prilike za učenje moglo bi da pomogne vašem detetu.

Tužna devojčica

Shutterstock

Nijedan roditelj se ne veseli ispadu besa svog deteta. Ali, umesto da ga se plašite, tretiranje svakog ispada besa kao prilike za učenje moglo bi da pomogne vašem detetu da nauči da bolje upravlja svojim emocijama, što je veština koja će mu trebati da bude srećnije i uspešnije dok odrasta.

"Uostalom, povremeni ispadi besa su neizbežni. Cilj je odgajiti dete koje zna kako da se nosi sa svojim besom na zdrav način", kaže psihološkinja Jasmin Mekoj.

Učenje regulisanja emocija, posebno onih intenzivnih poput ljutnje i tuge, može pomoći deci da razviju otpornost, poboljšaju raspon pažnje i podstaknu kognitivni razvoj, pokazuje istraživanje. Sve su to veštine i osobine ključne za celokupni uspeh i dobrobit vaše dece, prema psiholozima.

"U redu je biti ljut. Ljutnja je emocija", ističe Mekoj i savetuje koja četiri koraka svaki roditelj treba da sledi kada je njegovo dete ljuto.

Povucite jasne granice

"Deca se trebaju čuti i razumeti, posebno od svojih roditelja. Trebala bi da znaju da su intenzivne negativne emocije normalne i da su njihovi roditelji tu da pomognu te da će ih i dalje voleti čak i kad glume", tvrdi psihološkinja.

Ali prihvatanje emocije ne znači nužno prihvatanje štetnog ponašanja koje bi ona mogla da podstaknu, poput vikanja ili udaranja nekoga.

"U tim slučajevima možete jasno odrediti granice koje se ne smeju preći. Recimo da se vaše dete naljuti i počne da viče. Možete povući granicu: 'Hej, ovo je važno. Želim da čujem šta imaš da kažeš, ali teško je razumeti kad vičeš... Smirimo se'", predlaže roditeljima.

Priznajte detetove emocije

Priznavanje ljutnje vašeg deteta može mu pomoći da izrazi rečima intenzivne emocije koje oseća. To je važan korak u pomoći da upravlja tim osećanjima bez glume. Drugim rečima, možete upitati dete šta ga ljuti i zašto, čak i ako već znate odgovor. Zatim možete razgovarati o načinima rešavanja problema.

"Kada dete učimo kako da komunicira rečima, neće se osećati kao da mora da viče i postane agresivno kako bi dobilo ono što treba", kaže Jasmin.

Inače, ova psihološkinja obožava da koristi dečje knjige i druge medije za pokretanje razgovora o osećajima. Na primer, možete da pitati dete zašto misli da je neki lik u njegovoj omiljenoj knjizi uznemiren i da razmisli o mogućim rešenjima.

Pokušajte smiriti situaciju

Podučavanje deteta da duboko diše kada je uznemireno popularan je način za ublažavanje ispada besa.

Jasmin kaže da postoji trik za učinkovito korišćenje te strategije: vežbajte duboke udisaje sami, ispred deteta. Recite svom detetu da želite da napravite pauzu u razgovoru i nekoliko puta duboko udahnite. Pokažite im kako vas to smiruje i vidite hoće li i oni slediti vaš primer.

Ne odgovarajte na ljutnju još većom ljutnjom

Koliko god bilo frustrirajuće gledati kako vaše dete iznenada eksplodira od besa, Mekoj kaže da morate da imate na umu da su deca premlada da bi kontrolisala velike osećaje.

Vikanje na decu može imati trajne negativne posledice na njihovo samopoštovanje i emocionalni razvoj. Čak i ako vaša ljutnja nije verbalizovana, dete još uvijek može da oseti ljutnju, što može dodatno da ga  uznemiri. Rasprava o vlastitim osećajima frustracije s detetom može pomoći.

"Sve se svodi na poruke koje šaljemo i kako modeliramo vlastiti bes. Hoćemo li samo vikati i onda se pretvarati kao da se ništa nije dogodilo? Ili je bolje reći: 'Znaš šta, osećam se frustrirano, preuzimam odgovornost, ispričavam se i ovako ću se promeniti i nositi sa tim osećajima'", zaključila je psiholškinja.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading