Objašnjenje ovog psihologa obišlo svet: Kada roditelj istuče dete, evo što se događa

Slobodanka Ćorić Vesti 14.06.2023 13:56 1

Tući dete znači slomiti njegovu veru u život. Molim vas da imate snagu u sebi i shvatite koliko nije u redu tući decu

Objašnjenje ovog psihologa obišlo svet: Kada roditelj istuče dete, evo što se događa

Shutterstock

Ruski psiholog s praksom dugom 30 godina, Mihail Labkovski poslao je jedan apel svim roditeljima: “Tući dete znači slomiti njegovu veru u život!”

Prijatelji, htio sam vam reći zašto ne smite tući decu (ako vam iz nekog razloga nije očigledno), piše Stil.kurir.rs Kada smo u stanju stresa, na primer, pretnja nam „visi iznad glave“, rugaju nam se ili nam nanose fizičku bol – grupa takozvanih glukokortikoidnih hormona oslobađa se u krvi.

Ovu su „hormoni stres“ koji su odgovorni za reakciju na napad „udari ili beži“. Ovaj proces je prilično složen i dugotrajno uteče na telo. Zbog toga se kod dece u prisutnosti roditelja ovi hormoni ne oslobađaju u krvi. Tako priroda štiti detetovo telo u razvoju od dodatnog opterećenja.

Ako roditelj sam postane izvor stresa, tada dete neće to nasilje percipirati kao opasnost. Odnosno, nema stresa, njemu je to “normalno”, sve je u redu, TAKO MORA BITI jer dolazi od roditelja.

Šta mislite, u kakvu će osobu izrasti vaše dete koje od malih nogu veruje da su nasilje i agresija normalno stanje? A što će se dogoditi ako dete dođe u dodir sa stvarnom pretnjom odraslih osoba? Odgovorit ću vam s psihološkog, a ne fiziološkog stajališta.

Postoje dva scenarija: dete će postati agresor ili žrtva. Tući dete znači slomiti njegovu veru u život. Molim vas da imate snagu u sebi i shvatite koliko nije u redu tući decu! Moguće je da ste i sami bili pretučeni u detinjstvu i sigurno se i danas sećate tih batina kao najbolnije stvari u detinjstvu. Prijatelji, ovo je vrlo ozbiljna i vrlo važna tema. Iskreno se nadam da ćete shvatiti o čemu vam pričam.

 
Komentari (1)
Loading
Ja
15.06.2023 21:21

Dok ne oseti batine neće znati da bude dobra osoba a ne nasilnik