Kako smiriti besno dete? Jedna stvar sprečava izvođenje "besnih glisti", vaš mališan će se oraspoložiti za tren!

Vesti 10.11.2023 18:21 0

Ovo nije vreme za moralisanje ili kritikovanje...

dete

Annebel Van den Heuvel / Panthermedia / Profimedia

Zagrljaji deluju smirujuće i na decu i na roditelje. Iako deluju kao svakodnevni gest, zagrljaji i opšti izrazi nežnosti igraju veliku ulogu u emocionalnom razvoju dece. Znate li zašto treba da grlimo decu kada se ponašaju „grozno“? Odgovor je jednostavan! Zagrljaji su najbolji način da se deca podstaknu na saradnju kroz međusobno povezivanje.

Povežite se

Iako nisu sva deca oduševljena zagrljajima ili fizičkim dodirima kada su uznemirena, princip „poveži se prvo“ obično funkcioniše kod većine dece. Ako dete ne toleriše fizički dodir, pronađite drugi način da odmah uspostavite vezu – sedite pored njega, čučnite ispod njega ili ga jednostavno držite za ruku.

Kada vaše dete doživi bes ili izliv besa, ovako može pomoći metoda grljenja, piše Prva.rs.

Dođi brzo

Trik korišćenja zagrljaja je u tome što morate brzo da reagujete. Ako čekate predugo, verovatno ćete se osećati previše frustrirano i izgubiti želju za fizičkom vezom. To je normalno (svi imamo svoje granice), pa nemojte kriviti sebe ako vam se to dogodi. Samo pokušajte da stignete brže sledeći put. Vizueliziranje sebe kako žurite pomoći će vam da vidite tvrdoglavost ili slomljenost svoje dece kao trenutak kada ste im zaista potrebni. Budite tu za njega.

Samo zagrli

Ovo nije vreme za moralisanje ili kritikovanje. Kada požurite ka svom detetu sa zagrljajem, jedina stvar na koju treba da se usredsredite je da se povežete sa njim. Sačuvajte obrazovne lekcije za kasnije. Samo zagrli. Čvrsto.

majka i ćerka

Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

 
Osećaj se mirno

Ovo je lep deo. Ostani u zagrljaju. Primetićete kako se detetu ramena spuštaju. Možda će te njegove ruke obaviti. Taj trenutak je zaista neverovatan i moćan.

Sada možete da ćaskate i ostanete blizu

Kada se oboje smirite, pričajte o tome šta se dogodilo. Ako je dete udarilo mačku, vreme je da razgovaramo o tome kako se mačka oseća. Ali morate sačekati dok ne budete sigurni da se vi i dete više nećete uznemiriti. Ponekad može potrajati. I to je u redu. Ostanite blizu deteta tokom celog razgovora.

Budite strpljivi prema detetu, ali i prema sebi

Ako do sada niste praktikovali ovu metodu, možda ćete se osećati čudno, ali kada prvi put požurite da se zagrlite, bićete iznenađeni novim odgovorom deteta. Nemojte se osećati loše ako vaše dete ne želi uvek da se zagrli, ali uvek podstičite povezivanje. Koristi metodu zagrljaja svaki put kada se dete loše ponaša ili ima bijes. Neka zagrljaj bude prvi korak u disciplini. Ne samo da će se dete osećati smireno, već ćete i vi steći smirenost i samopouzdanje koji će vam pomoći da prevaziđete sve izazove roditeljstva.  

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Udruženje @asocijacija_mama_srbije i naš portal „Naj žena“, su pokrenuli video serijal „Naj mama“ u kome vam predstavljamo sve one žene koje s ponosom mogu da nose ovu titulu. Sandra Jovanović iz Beograda je pravi primer žene koja se lavovski borila da postane majka, uprkos tome što karte nisu bile na njenoj strani. Ona je posle 13 neuspešnih vantelesnih oplodnji uspela u 14. da dobije bebu, ćerku Ljubicu. To ne znači da je njen put bio lak, već i na sve ovo je imala komplikacije u trudnoći. Njenu priču pogledajte na našem portalu! 📲 #najžena #majke #mama #majka #najmama #emisija #srbija #fypシ #foryoupage #jednajemajka ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading