Prema tradiciji se na Veliki petak izbegava korišćenje viljuške, noža ili bilo čega oštrog, jer ti predmeti simbolizuju koplje kojim je proboden Isus.
Veliki petak predstavlja najtužniji dan u životu svakog hrišćanina, a na današnji dan propisan je najstroži post.
Hrišćani se na Veliki petak sećaju događaja kada je Isus bio vređan, šiban dok je masa vikala "raspni ga, raspni, krv njegova na nas i na našu decu".
Na kraju je Isus razapet na brdu zvanom Golgota između dva razbojnika.
Hrana na Veliki petak
Što se tiče običaja oko hrane na ovaj dan, još od davnina je ustanovljen strogi post.
On podrazumeva post na vodi, odnosno hranu koja se ne prži na ulju.Tako danas po pravilima ne bi trebalo da jedete posni pasulj, ribu, prženi krompir, posnu paštetu i slično.
U nekim mestima se ne jede luk, ni beli ni crni, jer su po predanju rane Isusu hristu namazane lukom kako bi ga što više rane bolele i pekle.
Po predanju, onaj ko soli hranu na Veliki petak dodatno "sipa so na Isusove rane".
Većina hrišćana na današnji dan jede kuvano povrće ili sirovo voće i povrće.
Na trpezi bi trebalo da se nađe isključivo hrana spremljena na vodi – bareno povrće, sveže ili suvo voće i povrće, kao i hleb, med i bareni pirinač.
BONUS VIDEO