Strndžanje - EROTSKI stari običaj u Srbiji: Sa MASKAMA na licu hvatali su se za GRUDI i POLNE ORGANE i tako prepoznavali u mraku, a jedan detalj izaziva JEZU

Vesti 21.02.2022 15:36 2

Ovaj "zaboravljeni" način flertovanja u savremenom svetu poslužio je kao podoban predmet za nadogradnju maštovitim detaljima sa mnoštvom seksualnih konotacija

Strndžanje - EROTSKI stari običaj u Srbiji: Sa MASKAMA na licu hvatali su se za GRUDI i POLNE ORGANE i tako prepoznavali u mraku, a jedan detalj izaziva JEZU

Printscreen/Youtube

 

Da li ste čuli za vlaški običaj po imenu strndžanje? Ako niste, verujemo da će vas iznenaditi i zapanjiti, jer dosta podseća na "onu" čuvenu scenu iz filma Kaligula. Ko je gledao, zna o čemu se radi, a ko nije, sad će shvatiti, prenosi Telegraf.

O Vlasima i njihovim običajima zaista postoji mnogo priča, ali ova je po nečemu posebna. Ovaj običaj se vezuje za homoljski region, koga prate razna predanja. Prenosimo priču o strndžanju sa istoimenog youtube klipa, autorke Lane Paunović.

Prvo kreće priča o ženama iz Homolja, koje su uvek imale slobodu ljubavnog života. U Homolju se, kako oni kažu, "ženino išetavanje iz braka" ili našim jezikom rečeno, prevara ili preljuba, ne smatra smrtnim grehom. Nije se smatralo smrtnim grehom ni po prijemu hrišćanstva, a kako kažu, ni dan danas. To se u tom kraju zove "ženino umeće života".

Imale su slobodu da zavode i da budu zavođene. Za zavođenje muškaraca su koristile razne taktike - od nespretnog saginjanja na potoku, do veštijih pristupa.

Uzevši u obzir seksualne slobode stanovnika ovog podneblja, koji se pritom nisu plašili više sile jer sve to nije smatrano za smrtni greh, dolazimo do običaja koji se odigravao jednom godišnje, na takozvani Biljani Petak, i zove se  - Strndžanje.

Na Strndžanje je mogao da dođe ko god hoće iz sela - i stari i mladi, i device i one koje to nisu, otac i ćerka, sin i majka.

U jednu pećinu nadomak sela, najstariji muškarac uđe i zapali vatru koja će moći da traje celu noć, da bi ugrejali pećinu i da bi ljudi mogli da se vide. Uslov za učesnike Strndžanja je da svi nose maske i da se ne zna ko je ko. Takođe, svi su morali da šapuću.

I onda bi krenula akcija. Spavali bi svi sa svima, ko koga dohvati! U mraku, nasumično.

Ljubavnici su se birali po figuri, tačnije u literaturi se navodi da su birani "po veličini grudi ili veličini budže u pantalonama". Partneri su se menjali dokle god su imali snage, bukvalno do iznemoglosti. Po završetku svako se oblačio i izlazio sam u noć, krijući svoju masku da se ne sazna o kome je reč, jer je dolazilo i do incesta.

Svake godine se pravila nova maska.

Stanovnici ove regije su po celu godinu dana čekali ovaj događaj, da bi mogli da se oslobode i učestvuju. Verujemo da ovo svima zvuči bizarno, ali njima nije pravilo veći problem od ponekog slomljenog srca ili  neke trudnoće. I mirna Bačka.

 

 

U stvari - mirno Homolje, do sledećeg Strndžanja.

 

Komentari (2)
Loading
frano franic
21.02.2022 16:16

Toljage, prasetina i pevaljke. To je srpska kultura. Da nije bilo Bugara i Turaka jos bi zivjeli u pecinama! Srbi sve i svuda a u glavi nista, samo zlo!

Pegi
09.03.2022 09:33

Ovo jeste ruzno, tacnije Sodoma i Gomora samo sto ja nisam nikad cula za taj obicaj. A ti Frano ne laprdaj previse, nisu ti srbi krivi sto si nervozan. Ti si jedan od onih koji do podne mrze samog sebe, a posle podne ceo svet. Zbog takvih smo i imali rat.