Ne kljukajte dete kao PATKU: Ako neće samo da jede, PRESTANITE sa ovakvim greškama

Vesti 19.04.2023 09:05 0

Jedan od češćih problema sa kojima se roditelji susreću jeste odbijanje njihovog deteta deteta da jede

Ne kljukajte dete kao PATKU: Ako neće samo da jede, PRESTANITE sa ovakvim greškama

Shutterstock

Sigurno ste bar nekad čuli roditelje kako se žale da dete ništa neće da jede i da prilikom ručka ne znaju “ko koga jede” – dete obrok ili obrok njega.  To, istni za volju, može biti objektivno mišljenje i konstatacija i stvaran problem. Ipak, ima često i onih situacija kada dete ne jede onako kako i koliko je to roditelj zamislio.

Ovo su najčešće greške koje prave roditelji i zbog toga dete neće da jede:

Greška broj 1. Kuvate samo ono što dete voli

Deca neka jela više vole i radije ih jedu. Spremanje samo takvih obroka dovodi do jednolične ishrane. Kasnije će zbog toga nastati sve veći problemi. Malom probiraču morate ponuditi raznovrsnu hranu jer se ukusi uče. Ako dete odbije neku namirnicu ili jelo, sačekajte par dana i ponudite opet. Prvo neka jede manje količine dok se ne navikne na nove ukuse.

Greška broj 2. Ignorišete detetov ukus

Deca nerado jedu hranu koja se dopada odraslima. Vole jela blažeg ukusa, manje začinjenu i mekšu teksture. Ne insistirajte na prženoj hrani sa dosta masnoće. Ponudite detetu pire sa puterom, a ne pomfrit, dinstano meso, a ne pohovano! Pogotovo im se ne dopadaju ukusi jakih sireva i suhomesnatih proizvoda.

Greška broj 3. Terate dete da jede

Strah da dete nije dovoljno jelo uznemirava roditelje i zato oni na razne načine teraju dete da jede i više nego što mu je potrebno. Metodi su različiti, zamajavanje i stavljanje jela usta, ucene, nagrađivanje i kazne. Tako dete obrok doživljava kao neprijatnost i pruža otpor ili pristaje da jede zbog nagrade koju uvek očekuje za jelo. Nikada ne terajte dete da jede, a ako nije pojelo sve do sledećeg obroka ne treba da dobije grickalice i slatkiše za jelo.

Greška broj 4. Previše soka tokom dana

Voda nema zamenu i zato treba decu naučiti da piju vodu. Industrijski sokovi su zaslađena tečnost i nikako ne mogu zameniti vodu, ali ni voće. Zbog velike količine nezdravog šećera deca se zasite i “pokvare” obrok, šećer iz sokova ih zasiti, u početku umiruje, a posle razdražuje. Naučite dete da pije vodu i jede voće ili sami cedite prirodne sokove.

Greška broj 5. Insistirate da pojede sve iz tanjira

Deca, kao i odrasli, ne mogu uvek da pojedu istu količinu hrane. Apetit im se menja i zato prihvatite da ostane višak u tanjiru. Ne insistirajte, ali i ne nudite svog mališana drugom hranom koju radije jede iz straha da će biti gladno. Gladno dete će slatko pojesti obrok, a ponekad tražiti i dodatak.

Komentari (0)
Loading