Česta navika mnogih "ubija" čak i najkvalitetniju vezu: Zbog ovog obrasca ponašanja pucaju najveće ljubavi

Tatjana Badarević Vesti 27.10.2024 08:20 0

Jedan naučnik iz Turske hteo je da istraži kako "fabing" utiče na zadovoljstvo u vezama

raskid

Shuterstock

Svi smo ponekad skloni da radimo stvari koje našeg partnera iritiraju – zaboravimo da iznesemo smeće ili kasnimo na večeru. No, jedno naizgled bezazleno ponašanje moglo bi, prema istraživanju objavljenom u časopisu Psychological Reports, ozbiljno narušiti kvalitet veze. To ponašanje je nazvano "phubbing".

Šta je "fabing"?

"Phubbing" ili "phone-snubbing" opisuje situaciju u kojoj osoba koristi mobilni telefon tokom razgovora s drugom osobom, čime se smanjuje pažnja na sagovornika.

Jedan naučnik iz Turske hteo je da istraži kako "fabing" utiče na zadovoljstvo u vezama, pa je proveo online anketu s više od 300 subjekata. Subjekti su odgovarali na pitanja o zadovoljstvu životom i vezom, kvalitetu veze te učestalosti izloženosti "fabingu" u odnosu.

fabing

Shutterstock

 

 

Rezultati istraživanja

Rezultati pokazuju da osobe koje su često izložene partnerovom "phubbingu" imaju niže zadovoljstvo i kvalitet veze. Iako "phubbing" nije bio značajno povezan sa zadovoljstvom u životu, posredno je uticao na njega. Viši nivo zadovoljstva u vezi povezan je s većim životnim zadovoljstvom, dok je niži nivo "fabinga" pridonosio većem zadovoljstvu vezom.

Kako smanjiti "fabing" u vezi

Autor studije, Faruk Klaner Jam, naglašava da je "fabing" rizik za vezu jer korišćenje mobilnog tokom interakcije može smanjiti zadovoljstvo u vezi i percepciju njenog kvaliteta. Preporuka za parove je jednostavna – osvestiti kako često korišćenje mobilnog utiče na njihov odnos i uvažavati partnerovu prisutnost.

Zadovoljstvo u vezi zavisi od mnogih faktora, poput aktivnog slušanja, osećaja razumevanja i pažljive komunikacije. Ovi aspekti komunikacije otežani su ako su nam telefoni stalno u rukama, pokazuje istraživanje, piše MBG.

Komentari (0)
Loading