Mnogo kasnije nego što mislite: Kada dete treba da dobije mobilni telefon i pristup društvenim mrežama?

Vesti 11.01.2024 18:49 0

Danas deca rano počnu da koriste mobilni telefon, pa se postavlja pitanje kada je pravo vreme da dobiju svoj.

dete

Shutterstock

Istraživanja su pokazala da većina dece dobije mobilni telefon do desete godine, ali mnogi stručnjaci ističu da je to prerano, pogotovo ako se radi o pametnom telefonu. Tako je u Americi sve glasniji pokret "Čekaj do osmog", koji podstiče roditelje da odlože kupovinu mobilnog telefona detetu sve dok ne krene u osmi razred osnovne škole.

Šef Službe javnog zdravlja SAD-a i doktor medicinskih nauka Vivek Murti u intervjuu za „CNN“ tvrdi da "je 13 godina prerano za društvene mreže", pa podstiče roditelje da "odlože pristup društvenim mrežama detetu bar do 16. godine".

Pametni telefoni utiču na sigurnost dece na pozitivan i negativan način. Zahvaljujući njima, mogu lakše da budu u kontaktu sa svojim prijateljima i roditeljima kada nisu sa njima, ali su takođe podložnija digitalnoj zavisnosti, te maltretiranju i ucenama na internetu. Osim toga, istraživanja su pokazala da roditelji u praksi često ne znaju šta njihova deca rade na internetu.

Takođe, istraživanja su pokazala da je rano i često korišćenje pametnog telefona povezano s raznim problemima u ponašanju dece, krizama mentalnog zdravlja i zdravstvenim problemima, poput nedostatka sna. Osim toga, stručnjaci ističu da zavisnost od mobilnih telefona negativno utiče na porodični život.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading