U vezi ste s narcisom? Ljubav možda nije osuđena na propast, psiholog objašnjava kako da je spasete

Vesti 12.10.2024 09:07 0

U studiji koja je obuhvatila preko 7.000 nemačkih parova, istraživači su analizirali uticaj ovih ponašanja na mentalno zdravlje partnera

dvoje

Shutterstock

U današnje vreme, narcizam je postao popularan termin u svetu savremenih odnosa. On opisuje specifičan obrazac ponašanja obeležen grandioznošću, egocentričnošću i nedostatkom empatije.

Ove osobine mogu otežati odnose sa takvim osobama, a zabavljanje sa narcisom često može biti izazovno i emotivno iscrpljujuće.

žena

Shutterstock

 

Ipak, nova studija objavljena u Journal of Social and Personal Relationships donosi zanimljive uvide. Istraživači su pokušali da razumeju kako narcisoidno ponašanje utiče na mentalno zdravlje partnera, sa posebnim osvrtom na dve vrste narcisoidnog ponašanja:

  • narcisoidno rivalstvo i
  • narcisoidno divljenje.
Narcisoidno rivalstvo i divljenje

Narcisoidno rivalstvo se odnosi na antagonističko ponašanje kojim narcis nastoji da zaštiti svoju grandioznu sliku o sebi, koristeći agresiju i omalovažavanje drugih.

S druge strane, narcisoidno divljenje uključuje šarm i samouverenost kao sredstva za postizanje divljenja i potvrde sopstvene superiornosti.

kraljica

Shutterstock

 

U studiji koja je obuhvatila preko 7.000 nemačkih parova, istraživači su analizirali uticaj ovih ponašanja na mentalno zdravlje partnera. Rezultati su bili iznenađujući: većina narcisoidnih osobina nije imala značajan uticaj na mentalno zdravlje partnera, osim u slučaju žena koje su bile u vezi sa muškarcima sklonim narcisoidnom rivalstvu.

Da li je zabavljanje s narcisom uvek toksično

Psiholog Leopold Marija Lautenbaher, koji je vodio studiju, istakao je da rezultati nisu podržali hipotezu da narcisoidno ponašanje nužno šteti mentalnom zdravlju partnera. On je naglasio da narcisoidno ponašanje ne mora nužno biti toksično za vezu ako ne uključuje nasilno ponašanje ili zlostavljanje.

Psiholog Karla Mari Menli dodaje da je moguće održati vezu s narcisom ako nema zlostavljanja i ako se partner oseća dobro u vezi. Međutim, važno je ostati svestan crvenih zastava i znati kada je vreme da prekinete vezu.

Nije svaki odnos sa narcisom unapred osuđen na propast. Iako narcisoidne osobine mogu biti izazov, važno je prepoznati da ne mora svaki partner s ovakvim ponašanjem nužno predstavljati opasnost za vaše mentalno zdravlje. 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Posle 18 godina saznao da nije biološki otac svoje ćerke! #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #goviral #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading