Šta smanjuje pojavu sedih? Genetika igra veliku ulogu, ali ipak postoji nešto što možete da uradite, nisu sve lađe potonule

Vesti 05.12.2023 09:54 0

Što je ta ishrana svežija i raznovrsnija, to više osiguravate da dobijate sve što je vašoj kosi potrebno da bi rasla zdrava i jaka...

seda kosa

Shutterstock

Ishrana i seda kosa su u bitnoj vezi, pokazala su nedavna istraživanja. Starost i genetika utiču na sedu kosu, ali ishrana takođe igra važnu ulogu. Ovo su namirnice koje odlažu sedu kosu ili pomažu da se manje pojavljuju.

Telo mora biti obezbeđeno neophodnim vitaminima i mineralima za zdravlje kose i proizvodnju melanina.

Zašto kosa sedi i šta na to utiče?

Seda kosa je rezultat prirodnog procesa starenja kose. Svaka dlaka u folikulu sadrži ćelije zvane melanociti, koji proizvode pigmente boje – melanin. Kako starimo, melanociti mogu postati manje aktivni i proizvoditi manje melanina. Vremenom, ovo može dovesti do postepenog gubitka pigmentacije u kosi, što rezultira pojavom sede kose.

seda kosa

Shutterstock

 

Nekoliko faktora može uticati na brzinu i vreme pojavljivanja sede kose. Genetika igra ključnu ulogu u određivanju kada i u kojoj meri će osoba posijedeti. Neki ljudi mogu početi da sijede u 20-im godinama, dok drugi mogu zadržati svoju prirodnu boju do starije dobi, piše Lepota i Zdravlje.

Pored starenja i genetike, promeni boje kose mogu doprineti i drugi faktori kao što su stres, nedostatak određenih hranljivih materija u ishrani i neki poremećaji. Međutim, generalno, seda kosa je prirodni deo procesa starenja i obično ne ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme.

Ishrana i seda kosa: U kakvoj su vezi?

Do danas još nije otkriven način da preokrenete starenje vlasi i da joj vratite boju, izuzev farbanjem. Stoga, ako želite da posedite što kasnije ili biste da smanjite sede, važno je da vodite računa o ishrani i obezbedimo telu esencijalne vitamine i minerale koji promovišu zdravlje kose i proizvodnju melanina, pokazuju brojna istraživanja.

lek

Shutterstock

 

Jednostavan odgovor je, dakle, da održavate uravnoteženu ishranu. Što je ta ishrana svežija i raznovrsnija, to više osiguravate da dobijate sve što je vašoj kosi potrebno da bi rasla zdrava i jaka.

Ishrana i seda kosa: Koji nutritijenti smanjuju sede?

Osnovni vitamini protiv sede kose su:

  • Retinol: derivat vitamina A, doprinosi rastu i obnavljanju kose i reguliše lučenje sebuma. To je mač sa dve oštrice, jer ako uzmemo previše može biti štetno za našu kosu. Dobija se iz namirnica kao što su šargarepa, bundeva ili spanać.
  • Vitamin B12 – Ovaj vitamin je neophodan za ćelijski metabolizam i formiranje crvenih krvnih zrnaca. Njegov nedostatak može izazvati anemiju i gubitak boje kose. Nalazi se u namirnicama životinjskog porekla kao što su meso, riba, jaja ili mlečni proizvodi.
  • Biotin: naziv vitamina B8, veoma neophodnog za zdravlje kose, noktiju i kože uopšte. Njegov nedostatak uzrokuje opadanje kose ili gubitak boje. Prisutno u žumancetu jajeta. Ali budite oprezni, sirovo belance ima suprotan efekat i poništava njegovu apsorpciju.
  • Folna kiselina: to je vitamin B9, ovaj nutrijent pomaže u sintetizaciji metionina, druge supstance koja učestvuje u boji kose. Pored toga, jača folikule kose i sprečava gubitak kose. Može se dobiti od zelenog lisnatog povrća (zelena salata, spanać), mahunarki ili orašastih plodova.
  • Vitamin C: ima antioksidativni efekat koji štiti kosu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Kao što znate, slobodni radikali se prirodno proizvode tokom ćelijskog metabolizma ili izlaganjem faktorima životne sredine kao što su zagađivači. Vitamin C takođe stimuliše proizvodnju kolagena. Nalazi se u citrusima, kiviju, jagodama ili paprikama.
  • Vitamin D: podstiče proizvodnju melanina i jača folikule kose. Osim toga, pomaže da se kalcijum bolje apsorbuje u telu, što takođe utiče na boju kose. Vitamin D se dobija prvenstveno uz umereno izlaganje suncu. Dovoljno je desetak minuta dnevno.
  • Vitamin E: Takođe ima antioksidativna svojstva koja poboljšavaju cirkulaciju krvi u vlasištu i hrani kosu od korena. Može se naći u biljnim uljima, semenkama ili avokadu. 

     

 
Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading