Seda kosa govori DOSTA o vašem ZDRAVLJU: U jednom SLUČAJU simptom je ozbiljne BOLESTI, na ovo treba da obratite pažnju

Vesti 04.08.2022 09:31 0

Vremenom svi sedimo, neko brže, a neko sporije

seda kosa

Shutterstock

Ali istraživanja su pokazala da to može da bude jedan od znakova bolesti. Visok holesterol se obično otkriva samo preko krvi. Prema NHS-u, više od dve od pet ljudi u Engleskoj ima visok holesterol. Stanje se javlja kada u krvi ima previše masnoće, zvane holesterol. Postaje štetan kada se zalepi za unutrašnjost arterija, stvarajući i smanjujući protok krvi.

Ovo dovodi osobu u veći rizik od razvoja srčanih bolesti, moždanog udara i srčanog udara. NHS kaže: „Visoki holesterol ne izaziva simptome. Da li ga imate, možete saznati samo iz testa krvi." Međutim, istraživači iz John Hopkinsa imaju dokaze da visok holesterol utiče na kosu, objavio je "The Mirror". Istraživači su zatim hranili jednu grupu miševa zapadnom ishranom sa visokim sadržajem masti, a drugu grupu standardnom hranom.


Neki miševi su zato dizajnirani da imaju aterosklerozu - kada su arterije začepljene masnim supstancama. Prema nalazima objavljenim u časopisu Scientific Reports, svi miševi su hranjeni njihovom ishranom od 12 do 20 nedelja. Miševi koji su jeli zapadnjačku ishranu izgubili su dlake i pobelelo im je krzno, a patili su i od kožnih problema. Ovi rezultati su postali ozbiljniji kada su miševi nastavili da jedu zapadnjačku hranu tokom 36 nedelja, pri čemu je 75 odsto miševa imalo gubitak kose i višestruke lezije na koži.

Dr Subroto Šaterje, profesor pedijatrije i medicine, rekao je: „Naši nalazi pokazuju da zapadnjačka ishrana uzrokuje gubitak kose i izbeljivanje dlake kod miševa. „Verujemo da se sličan proces dešava kod muškaraca koji gube kosu i doživljavaju beljenje kose kada jedu ishranu bogatu mastima i holesterolom. Glavna svrha studije, objavljene 2018. godine, bila je da se vidi da li eksperimentalno jedinjenje može da preokrene simptome uočene kod miševa sa visokim holesterolom. Stanje se može sprečiti zdravim načinom života. Uglavnom je uzrokovano konzumiranjem masne hrane, nedovoljno vežbanjem, prekomernom težinom, pušenjem i pijenjem alkohola, kaže NHS. Stručnjaci kažu da treba jesti više masne ribe, poput lososa i skuše, smeđeg pirinča, hleba i testenina, orašastih plodova i semenki i voća i povrća.

BONUS VIDEO


 
Komentari (0)
Loading