Suva i crvena koža tokom menopauze: Evo kako da joj pružite negu koju zaslužuje, eksperti saglasni oko jedne stvari

Vesti 15.10.2024 12:03 0

Koža postaje suva, osetljivija i podložnija iritacijama, upalama i osipu, a pore mogu izgledati veće zbog slabijeg kolagena i elastičnog tkiva

žena

Shutterstock

Kako se približavate menopauzi, možete očekivati neke tipične simptome kao što su talasi vrućine, noćno znojenje, nesanica, debljanje i razdražljivost, ali će i vaša koža doživeti promene. Promene na koži nastaju zato što je dermis, ili najdeblji sloj kože, osetljiv na promene nivoa hormona (kao što su estrogen i progesteron) koje se javljaju tokom menopauze. 

„Estrogeni receptori u koži igraju ulogu u proizvodnji sebuma, koji kožu održava hidratizovanom i stimuliše normalnu proizvodnju kolagena, glavnog gradivnog bloka koji koži daje njenu strukturu“, kaže dermatolog Loren Fajn za Everyday Health

žena

Shutterstock

 

Dermatolog Kira Bar kaže da istraživanje pokazuje da žene mogu izgubiti oko 30% kolagena tokom prvih pet godina menopauze i oko dva procenta kolagena svake godine nakon toga u narednih 20 godina. „Bez uticaja estrogena, koji pomaže u proizvodnji hijaluronske kiseline i kolagena, fine linije, bore i opuštena koža postaju izraženiji, rane zarastaju sporije, a modrice su češće“, primećuje Bar. 

Koža postaje suva, osetljivija i podložnija iritacijama, upalama i osipu, a pore mogu izgledati veće zbog slabijeg kolagena i elastičnog tkiva. Tokom menopauze, testosteron takođe opada, smanjujući aktivnost lojnih (uljnih) žlezda, pa ćete možda primetiti manje akni. Nažalost, manja proizvodnja ulja može dodatno pogoršati suvoću kože i ona može izgledati manje sjajna, gotovo siva. Testosteron takođe igra važnu ulogu u čvrstoći i zategnutosti kože. „To direktno utiče na debljinu kože, pa kako nivo testosterona opada (i kod muškaraca i kod žena), takođe može doprineti opuštenoj koži, finim linijama i borama i stanjivanju kose“, dodaje Fajn. 

Zbog ovog procesa, može biti teško znati kada i kako prilagoditi svoju rutinu nege kože. Evo četiri koraka kako bi vaša koža bila zdrava i izgledala dobro tokom menopauze. 

Hidratacija na prvom mestu 

Pošto je suva koža jedna od najčešćih pojava tokom menopauze, dobro je koristiti više hidratantnih proizvoda. Fine preporučuje korišćenje kreme za čišćenje i izbegavajte pene i gelove ili one sa aktivnim sastojcima, kao što su alfa hidroksi kiseline, koje mogu da isuše kožu. 

Umesto obične hidratantne kreme, nanesite noćnu kremu pre spavanja jer ona efikasno zadržava vodu u koži. Proizvodi za negu kože mogu biti skupi, ali za neke proizvode vredi platiti više. Ipak, kada su u pitanju sredstva za čišćenje i hidrataciju, Fajn preporučuje da se držite isprobanih i pravih brendova u drogerijama. Izaberite kremu koja sadrži ceramide koji zadržavaju vlagu i neguju barijeru kože kako bi je održali hidratizovanom. 

žena

Shutterstock

 

,,Skupa sredstva za čišćenje i hidratantna sredstva nisu nužno bolja od jeftinijih. Mogu da sadrže sastojke koji su nepotrebni, pa čak i štetni kada se koriste u kombinaciji sa drugim proizvodima", upozorava Fajn. 

Hijaluronska kiselina je još jedan hidratantni sastojak i prirodno se nalazi u vašoj koži. „Ovaj sastojak crpi vodu iz okoline kako bi hidrirao kožu, čineći je privremeno zadebljanom“, objašnjava Fajn.

Koristite retinoide u borbi protiv bora 

Retinoidi su derivati vitamina A koje možete dobiti na recept od svog dermatologa ili bez recepta. Fajn objašnjava da retinoidi stimulišu ćelijski obrt kako bi otkrili svežiji, svetliji sloj kože, a istovremeno poboljšavaju čvrstoću kože. 

Ali važno je napomenuti da retinoidi mogu isušiti kožu, što samo pogoršava stvari ako već imate suvu kožu. Da biste izbegli suvoću, koristite količinu retinoida veličine graška jednom ili dva puta nedeljno. Kako će se vaša koža naviknuti na proizvod i razviti toleranciju, možete ga koristiti češće. Međutim, izgradnja tolerancije zahteva strpljenje jer može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

bore

Shutterstock

 

Međutim, ako vaša koža ne toleriše retinoid, postoji alternativa - bakuchiol. „Bakučiol je prirodni biljni ekstrakt za koji je utvrđeno da nudi slične prednosti kao retinoidi bez fotosenzitivnosti i iritacije kože“, kaže Bar. Iako nema strukturne sličnosti sa retinoidima, Bar objašnjava da bakučiol deluje slično tradicionalnim retinolima ciljajući iste ćelijske puteve, što znači da pruža glatkiju teksturu, manje hiperpigmentacije, poboljšanu elastičnost i manje bora. Bakuchiol je dostupan u obliku seruma, krema ili pilinga za lice. 

Pored toga, dodaje Bar, peptidi i senolitici se stavljaju u više proizvoda koji podržavaju podmlađivanje i regeneraciju ćelija kože, kao i proširenje opcija za rešavanje stanjivanja kože i bora.

Zaštitite kožu od sunca 

Druga funkcija estrogena je da zaštiti kožu od oštećenja izazvanih UV zračenjem. Bez ove prirodne zaštite, Fine kaže da možete primetiti više hiperpigmentacije tokom menopauze. Zato Bar predlaže da ujutro nanesete kremu sa zaštitnim faktorom 30, koja štiti i od UVA i od UVB zraka. Da biste se što bolje zaštitili, kremu za sunčanje nanosite nekoliko puta dnevno. „Kada ste napolju duže od dva sata, jako ste se znojili ili ste obrisali telo nakon plivanja, ponovo nanesite kremu za sunčanje“, kaže Bar. 

krema

Shutterstock

 

I nemojte biti škrti oko nanošenja kreme za sunčanje. Bar dodaje da većina ljudi nanosi delić preporučene količine, pri čemu se preporučuje oko pola kašičice kreme za lice, uši i vrat, dok su celom telu potrebne 2 kašike kreme. 

Antioksidansi su takođe važni u borbi protiv postojećih smeđih mrlja i sprečavanju stvaranja novih. Vitamin C je dokazani antioksidans, a nanosi se ujutru, pre kreme sa zaštitnim faktorom. „Nikada ne štedite na proizvodu vitamina C, jer postoje velike varijacije u formulacijama koje su dostupne, a one zaista nisu sve jednake“, kaže Fajn. Ali da biste izbegli isušivanje kože, morate da znate šta se nalazi u vašim proizvodima za negu kože. „Korišćenje previše aktivnih sastojaka dovodi do prekomerne iritacije i suvoće i na kraju može doneti više štete nego koristi“, upozorava Fajn.

Hormonska supstituciona terapija 

Iako se terapija zamene hormona koristi za ublažavanje simptoma menopauze kao što su talasi vrućine, noćno znojenje i suvoća vagine, ona takođe može pomoći kod suve kože. Može se primeniti na usta, u mišiće, kroz nos, u potkožno tkivo, vaginalno ili kroz kožu. Iako se smatra bezbednom, hormonska supstituciona terapija nije za svakoga, pa na primer, žene sa rizikom od krvnih ugrušaka ili raka dojke ne bi trebalo da je koriste. Ako se odlučite za ovu vrstu terapije, obavezno otvoreno razgovarajte sa svojim lekarom.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading