Isplate li se tretmani nege lica? Eksperti dali svoje mišljenje, ovo morate da znate pre nego pozovete kozmetičara

Vesti 13.10.2024 09:45 0

Tretman poput kiseonikove maske za lice može biti odličan izbor na dan samog venčanja

lice

Shutterstock

Koliko često biste trebali da idete na tretman lica? Pa, ako nas pitate (i da imamo neograničena sredstva), išli bismo na tretman lica svaki dan kako bismo održavali našu kožu – i naša srca – srećnima.

Ali nažalost, čak i dobrih stvari može biti previše Iako je ovaj popularni tretman za negu kože naša ulaznica za sjajniji i čistiji ten i generalno zdravu kožu, česti tretmani lica možda nisu najbolja ideja.

žena

Shutterstock

 

I stručnjaci se slažu. Trojica stručnjaka za tretmane lica su objasnili sve što treba da znamo o tretmanima lica. Od prednosti do idealnog rasporeda koliko često bismo trebali da ih radimo, pogledajte šta su rekli u nastavku.

Šta je tretman lica?

Tretman lica je postupak koji uključuje korišćenje različitih proizvoda za negu kože, uređaja i tehnika za lice. Prema Rakel Medina-Kleghorn, stručnjakinji za tretmane lica i osnivačici ,,Raquel NYC", ovi tretmani mogu da budu bazirani na proizvodima (nanošenje maski, seruma, krema itd.), na masaži, na tehnologiji ili nekoj kombinaciji ova tri.

Prednosti

Prednosti su brojne – i previše dobre da bi se propustile. Medina-Kleghorn navodi čistiju kožu, pojačanu hidrataciju, smanjenje nadutosti i crvenila i sjajniji ten kao samo neke od glavnih razloga zašto biste trebali da razmislite o uključivanju tretmana lica u svoju rutinu nege kože. Takođe možete očekivati poboljšanu limfnu drenažu i povećanu cirkulaciju krvi. „Idealno, tretman lica će rezultirati glatkim, mekim, oblikovanim i podignutim izgledom,“ kaže ona.

lice

Shutterstock

 

Što se tiče nedostataka, kaže da ih zapravo nema – ako odete kod profesionalca. Bilo kakve negativne nuspojave bile bi povezane sa neobučenim tehničarom ili pogrešnim proizvodima i tehnologijama korišćenim na nečijoj koži koji bi izazvali iritaciju ili alergijsku reakciju. Vešt stručnjak za tretmane lica prethodno će se konsultovati sa vama kako bi izbegao korišćenje preparata koji bi mogli da vam naštete, prenosi Vogue.

Priprema za tretman lica

Pre nego što uopšte odete na svoj termin, trebali biste da obavite konsultacije sa svojim stručnjakom za tretmane lica kako bi mogli da vam daju specifične upute o tome šta biste trebali, a šta ne biste trebali da koristite. Stručnjakinja za tretmane lica Madalaina Konti preporučuje da proverite web stranicu svog estetičara za savete o tome šta da uradite na osnovu vašeg tretmana. Takođe savetuje da unapred ispunite svoje medicinske obrasce kako bi vaš estetičar mogao da bude najbolje pripremljen. I ako imate bilo kakvih drugih pitanja ili komentara, pitajte svog stručnjaka direktno. „Nikada nemojte da se ustručavate da postavite pitanja,“ kaže Konti. „Zato smo tu.“

lice

Shutterstock

 

Ona preporučuje preskakanje aktivnih sastojaka kao što su retinol ili hemijski eksfolijanti alfa hidroksi- (AHA) i beta hidroksi kiseline oko pet dana pre tretmana. Takođe je dobra ideja izbegavati preterano izlaganje suncu najmanje nedelju dana ili dve. Sofi Pavit, stručnjakinja za tretmane lica i osnivačica ,,Sofie Pavitt Face", dodaje da ćete želeti da se suzdržavate od brijanja, depilacije voskom ili čupanja dlačica na licu 24 sata pre.

Što se tiče nošenja šminke na dan tretmana, Medina-Kleghorn kaže da većina estetičara preferira da klijenti dođu sa čistim licem (ali ne brinite ako ne možete jer ćete u svakom slučaju dobiti temeljno čišćenje). Ako razmišljate o tome da nagomilate beauty tretmane jedan za drugim, odlučite se za tretman lica pre ekstenzija trepavica ili bilo kojeg termina za kosu.

Koliko često biste trebali da idete na tretman lica?

Kratak odgovor na ovo: zavisi od vrste tretmana lica koji radite. Pavitt kaže da je šest do osam nedelja idealan vremenski okvir između termina. Medina-Kleghorn je zagovornica tretmana lica svake četiri nedelje jer se to podudara sa životnim ciklusom ćelija kože i omogućava vašem stručnjaku za tretmane lica da nastavi da radi na zdravlju vaše kože dok se stare ćelije smenjuju i pojavljuju nove ćelije kože.

žena

Shutterstock

 

Neki izuzeci uključuju posebne prilike, poput venčanja; Pavitt savetuje mladama da dolaze svaki mesec, šest meseci pre njihovog velikog dana kako bi radile na problemima sa kožom kao što su akne ili hiperpigmentacija ili mesec ili dva pre ako se samo želite da se fokusirate na pojačavanje sjaja vaše kože. Tretman poput kiseonikove maske za lice može biti odličan izbor na dan samog venčanja. Medina-Kleghorn dodaje da će onima sa kožom sklonom aknama ili masnom kožom možda trebati više održavanja kako bi očistili začepljenja.

Ali postoji i nešto kao preterivanje. Pavit kaže da previše abrazivnih tretmana može biti štetno za barijeru, što bi dugoročno moglo da prouzrokuje više štete. Konti naglašava važnost razgovora sa vašim estetičarom kako bi mogli da dobijete potpuni uvid u vašu kožu i probleme sa kožom i pomognete u postavljanju plana tretmana za vaše ciljeve za kožu.

Vrste tretmana lica

Koji god da su vaši ciljevi za negu kože, postoji tretman lica za gotovo svaku potrebu kože. Neki od najčešćih uključuju:

Klasični tretman lica

Poznat i kao evropski tretman lica, Medina-Cleghorn kaže da je ovo isključivo bazirano na proizvodima. Onaj koji možete sami da uradite kod kuće, to podrazumeva nanošenje seruma i maski.

Hemijski piling

Koristeći profesionalne eksfolijante, hemijski piling ima mnogo prednosti za kožu. Može da neravnomernu teksturu učini glatkom, posvetliti kožu i očistiti pore za čistiji i sjajniji ten.

Mikrodermoabrazija

Ovo je oblik fizičke eksfolijacije za otkrivanje sjajnije i glađe kože ispod. Stručnjak za tretmane lica će obično držati ručni uređaj kako bi nežno odstranio mrtve ćelije kože na gornjem sloju kako bi tretirao neravnomernu teksturu i smanjio pojavu ožiljaka od akni i tamnih mrlja.

Mikro-struja

Koristeći uređaje sa nisko-razinskim električnim strujama, ovaj tretman stimuliše mišiće lica kako bi vam dao čvršću i podignutiju kožu. Takođe može da podstakne proizvodnju kolagena, smanji pojavu bora, finih linija i drugih znakova starenja i da tonira kožu.

,,HydraFacial"

HydraFacial je popularni medicinski tretman lica koji daje sjajniju i čvršću kožu. Uključuje tri koraka – eksfolira, hidrira i ojačava – i ima gotovo nikakvo vreme oporavka.

Mikro-iglice

Jedna od invazivnijih tehnika, mikro-iglice uključuje bušenje gornjeg sloja sitnim iglicama kako bi se učvrstila i popunila koža. Ovo takođe tretira neravnomernu teksturu i ožiljke od akni i smanjuje pojavu bora i strija.

LED svetlosna terapija

Za borbu protiv beživotnog tena, okrenite se tretmanima lica sa svetlećim diodama (LED). Koristi sigurno i nisko-razinsko svetlo u različitim talasnim dužinama i bojama za rešavanje vaših najhitnijih problema sa kožom, poput tretiranja znakova starenja.

Medina-Kleghorn kaže da su mnogi stručnjaci za tretmane lica obučeni u raznim tehnikama i modalitetima koje mogu kombinovati kako bi vam dali najbolje rezultate. Ako još uvek niste sigurni koji tretman lica da odaberete, ona kaže da se obratite spa centru ili klinici kako biste zatražili konsultacije.

Šta je sa kućnim tretmanima lica?

Postoje mnoge razlike između profesionalnog tretmana lica i onog koji možete sami da napravite kod kuće. Glavna je ta da obučeni estetičar može da koristi proizvode i određene modalitete koje ne možete koristiti sami. „Oni su samo za profesionalnu upotrebu ili zahtevaju specifičnu obuku zbog različitih potencija u sastojcima i znanja potrebnog za pravilnu primenu ovih modaliteta, u kontrolisanom okruženju bez povreda,“ objašnjava Konti. „To će biti pojačanje onoga što radite kod kuće 80 % vremena i jednostavno postoje neke stvari koje je teško ili nije sigurno raditi sami.“

maska

Shutterstock

 

Pavit se slaže i dodaje da su rezultati jednostavno bolji kada tretman lica radite kod estetičara. „Proizvodi koji se koriste u profesionalnom tretmanu obično su jače snage nego kućni tretman,“ kaže ona. „Odlazak kod profesionalca takođe vam daje bolje rezultate jer je vaš pružatelj usluga obučen u odlučivanju koji je tretman pravi za vas.“

Nega nakon tretmana

Za opšte savete koje svi mogu da koriste nakon tretmana lica, Konti kaže da ćete želeti da pijete puno vode sa mineralima kako biste ostali hidrirani. Pavit dodaje da je najbolje vratiti se na svoju normalnu rutinu jedan do dva dana nakon tretmana. Rezultati mogu da variraju u zavisnosti od vrste tretmana lica koji radite. Ona kaže da ekstrakcije, na primer, mogu uzrokovati da vaša koža izgleda crveno nekoliko dana nakon, dok će nešto poput tretmana kisikom dati trenutne rezultate.

Ali najbolja nega nakon tretmana je ona koju preporučuje vaš estetičar. „Pratite njihove upute,“ kaže ona. „Ako su dobar estetičar, onda će preporučiti idealnu kućnu negu kako bi vaša koža izgledala sjajno nakon tretmana lica.“

„Pratite smernice svog estetičara; nemojte ići na svoju ruku,“ slaže se Konti. „Želimo da vam pomognemo, zato se uvek obratite sa pitanjima koja imate ili čak proizvodima koje vidite, a koji bi mogli da vas zanimaju. Znam da je primamljivo i da želite da isprobate proizvode koje vidite online, ali mi imamo znanje o vašoj koži i možemo da vas usmerimo u pravom smeru.“ 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Ova žena je potrošila 700.000 evra kako bi izgledala mlađe od svoje ćerke #najžena #žena #fy #fyp #foryou #viral #viralvideo #viraltiktok #woman #plasticsurgery ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading