Kraj avgusta je savršen trenutak za pripremu zimnice, a ajvar je nezaobilazan deo zimskih trpeza u Srbiji. Posebno se hvali makedonski ajvar, koji se pravi samo od crvene paprike, bez dodatka drugog povrća, a domaćice sa Balkana ga smatraju najboljim zbog specifične pripreme.
Za pripremu makedonskog ajvara, prvo pečete crvene paprike sa svih strana i one su jedino povrće koje se koristi. Nakon što se ispeku, stavite ih u plastične kese kako bi se lakše ogulile. Kada se paprike ohlade, oljuštite ih, očistite od semena i ostavite da se ocede preko noći.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Sledećeg dana, sameljite paprike u mašini za mlevenje ili mašini za mlevenje mesa. U šerpu stavite malo ulja i dodajte samlevene paprike. Stavite šerpu na vatru i mešajte, dok se ulje zagreva. Mešajte paprike na srednje jakoj vatri oko 20 minuta, a zatim sipajte zagrejano ulje na paprike i nastavite da mešate na srednje jakoj vatri. Ajvar treba da se prži 2 do 3 sata od prvog ključanja.
Ajvar je gotov kada možete da vidite dno šerpe kada pređete kašikom po sredini. Pola sata pre kraja prženja stavite tegle u rernu na 100 stepeni. Pred kraj prženja dodajte so, šećer i sirće, a vruć ajvar sipajte u vruće tegle. Zatvorite tegle sa čistim poklopcima i vratite ih u rernu na 75 stepeni još sat vremena. Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se potpuno ne ohlade.
Bonus video: