Ponesite ajvar na posao: Nutricionistkinja Ana otkriva koje 2 namirnice najduže drže sitost tokom posta

Slobodanka Ćorić Vesti 18.03.2024 13:00 0

Preporuka je da imate što raznovrsniju ishranu kako biste očuvali zdravlje, dobru krvnu sliku i radnu energiju i kako ne bi došlo do pada imuniteta

Nutricionistkinja Ana Todorović

Printscreen/tvordinacija

Najduži i najstrožiji post u godini, Vaskršnji post, počeo je danas i trajaće sve do 4. maja. Nutricionistkinja Ana Banduka Todorović za Prva TV objasnila je da Veliki post sadrži dosta dana na vodi, a jako malo na ulju.

"Preporuka je da imate što raznovrsniju ishranu kako biste očuvali zdravlje, dobru krvnu sliku i radnu energiju i kako ne bi došlo do pada imuniteta", objasnila je nutricionistkinja.

Ona predlaže svakodnevno prisustvo žitarica u ishrani, kao što su kinoa, ovas, ječm, raž. Ne preporučuje pahuljice, već kuvane žitarice koje mogu da se kombinuju sa orašastim plodovima i mahunarkama, poput pasulja, sočiva i soje. Na taj način bićete siti.

"Može žitna kaša da se napravi sa orašastim plodovima i sirovim semenkama koje će nam dati sitnost. Oni koji ne vole to, mogu da uzmu beskvasne hlebove ili vegetarijanske namaze (humus) ili praviti zdrave namaze od avokada i belog luka. Kao napitak se preporučuju raznovrsni čajevi i biljna mleka. Kada se kupuju posna biljna mleka, bitno je da ne bdue u njima dosta šećera", savetovala je nutricionistkinja Ana Banduka Todorović.

Kako su gore napomenuti proizvodi nešto skuplji, nutricionistkinja se osvrnula na namirnice dostupne svima. Na prvom mestu tu je povrće i namazi napravljeni od njega u domaćoj radinosti.

"Može u ishranu da se uljuči i ajvar, zatim razne varijante gotovih salata koje mogu da se ponesu i na posao", dodala je.

"Ukoliko je neko u rizičnoj zdravstvenoj kategoriji, ko se oporavlja od operacije ili ima malo težu dijagnozu, trudnice ili deca, njima se ne preporučuje post“, podsetila je nutricionistkinja.

Komentari (0)
Loading