Tikvice se prže, pohuju, peku, pune, pravi se čorba od njih i druga jela. Ipak, iako se tikvice često spremaju, mnoge domaćice prave greške zbog kojih je jelo manje ukusno. Profesionalni kuvar otkriva kako da izbegnete da tikvice budu gnjecave i mlitave u jelu.
Ne koristite nisku temperaturu
Tikvice će biti najukusnije ako ih izložite kratkoj toplotnoj obradi na visokoj temperaturi. Zbog visokog sadržaja vode, one ne vole laganu toplotnu obradu. Ako se kuvaju na niskoj temperaturi, ispustiće vodu i postati gnjecave i bezukusne. Na jakoj vatri, pak, dobiće lepu karamelizovanu površinu, dok će unutrašnjost ostati kompaktna i mesnata. Odlične će biti i ako se pripreme na roštilju.
Dugotrajna obrada
Nema ništa gore od prekuvanog povrća. Ne stavljajte tikvice u supe, čorbe i čorbe zajedno sa mesom i krompirom, već ih dodajte neposredno pred kraj termičke obrade, jer će to omogućiti da imaju savršenu teksturu.
Tikvice za samo nekoliko minuta prelaze iz nedovoljno kuvane u prekuvane. Zato je dobro paziti kada ih kuvate ili pečete na šporetu i u rerni. Ako ih prekuvate, ne mogu da se iskoriste za mnogo jela. Jedino možete da ih izgnječite i napravite pire i gustu supu ili sos. Kuvari preporučuju da se uvek iseku na veće komade kako bi se izbegla preterana toplotna obrada.
Bonus video: