Opšte je poznato da se u pripremi testenine može napraviti puno grešaka. Verujemo da je loša navika stavljanja ulja, u nameri da se spreči lepljenje testenine, iskorenjena. Ipak, još uvek ima onih koji zaziru od soljenja vode, kao i onih koji kuvaju 500 g testenine u litri vode.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Problem je i bacanje vode od kuvanja testenine, koja je čisto zlato kad su u pitanju kremasti umaci. Sve ovo značajno utiče na ukus i izgled jela.
Ispiranje testenine je baš loša navika
Ipak, postoji još jedna nezgodna navika, a to je ispiranje testenine hladnom vodom nakon kuvanja. Ovo je korak koji zaista treba da preskočimo.

Shutterstock
Ako je isperete, sklonićete dobar sloj skroba s površine i umaci će teško prianjati uz odabranu vrstu testenine. Najbolje je da je odmah po vađenju iz vode za kuvanje umešamo u pripremljeni sos.
Ponekad je ispiranje testenine ipak dozvoljeno... Kada?
Jasno, postoji nekoliko izuzetaka. Kad su u pitanju obožavane salate od testenine, ispiranje nije loša ideja. Hladna voda će momentalno zaustaviti proces kuvanja i testenina će biti savršena. Uz to, izbećićete slepljivanje sastojaka i jelo će biti i oku ugodnije i prikladnije za konzumiranje.
Drugi izuzetak stir-fry. Bez obzira na to koju testeninu upotrebljavaš, dobro je isprati kako ne bi postala neugledna lepljiva masa. Dakle, ako za ručak planirate da napravite kremastu testeninu, skuvajte u dobro posoljenoj vodi i direktno prebacite u sos. Svi međukoraci su višak!
Bonus video: