Više nikada nećete ispirati testeninu nakon kuvanja: Niste ni svesni šta time zapravo činite

Tatjana Badarević Vesti 10.08.2024 16:38 0

Testeninu ne bi trebalo ispirati iz jednog vrlo jednostavnog razloga...

kuvanje testenine

Shutterstock

 

Opšte je poznato da se u pripremi testenine može napraviti puno grešaka. Verujemo da je loša navika stavljanja ulja, u nameri da se spreči lepljenje testenine, iskorenjena. Ipak, još uvek ima onih koji zaziru od soljenja vode, kao i onih koji kuvaju 500 g testenine u litri vode.

Problem je i bacanje vode od kuvanja testenine, koja je čisto zlato kad su u pitanju kremasti umaci. Sve ovo značajno utiče na ukus i izgled jela.

Ispiranje testenine je baš loša navika

Ipak, postoji još jedna nezgodna navika, a to je ispiranje testenine hladnom vodom nakon kuvanja. Ovo je korak koji zaista treba da preskočimo.

testenina

Shutterstock

 

 

Ako je isperete, sklonićete dobar sloj skroba s površine i umaci će teško prianjati uz odabranu vrstu testenine. Najbolje je da je odmah po vađenju iz vode za kuvanje umešamo u pripremljeni sos.

Ponekad je ispiranje testenine ipak dozvoljeno... Kada?

Jasno, postoji nekoliko izuzetaka. Kad su u pitanju obožavane salate od testenine, ispiranje nije loša ideja. Hladna voda će momentalno zaustaviti proces kuvanja i testenina će biti savršena. Uz to, izbećićete slepljivanje sastojaka i jelo će biti i oku ugodnije i prikladnije za konzumiranje.

Drugi izuzetak stir-fry. Bez obzira na to koju testeninu upotrebljavaš, dobro je isprati kako ne bi postala neugledna lepljiva masa. Dakle, ako za ručak planirate da napravite kremastu testeninu, skuvajte u dobro posoljenoj vodi i direktno prebacite u sos. Svi međukoraci su višak!

Bonus video:

 

 


 

 

 

Komentari (0)
Loading