Iznenadićete se: Ovaj program za pranje veša troši najviše struje i vode, evo koji je najjeftiniji

Vesti 05.08.2024 13:17 0

Mašina za veš se u nekim kužama uključuje i nekoliko puta dnevno, što nije zanemarljiv trošak.

mašina

Shutterstock

Standardne mašine za veš imaju nekoliko različitih programa prilagođenih vrstama tkanina. U tim programima se razlikuju temperature i ciklusi centrifuge, koji utiču na potrošnju struje. Što je veća centrifuga, to je veća potrošnja električne energije, slično višim temperaturama, piše portal „essanews“.

Najduži program ne troši najviše vode

Jedan od programa koji se najčešće koriste je onaj za pranje posteljine i peškira, jer ih je zbog higijene potrebno prati na najvišoj temperaturi. Još jedan popularan program namenjen je za tamne tkanine, nakon čega sledi onaj za osetljive. Možda mislite da ovaj prvi program koristi najviše vode, ali nije tako.

mašina

Shutterstock

 

Naučnici Univerziteta Njukasl dokazali su da program za pranje osetljivih tkanina troši najviše vode i struje. Studija je pokazala da se do 1,4 miliona mikrovlakana oslobađa iz poliesterskih tkanina tokom osetljivog pranja. Tokom korišćenja standardnog programa za pranje pamuka oslobađa se oko 800.000 mikrovlakana. Velika količina vlakana povezana je sa znatno većom potrošnjom vode, a time i struje.

Perite na 30 stepeni

Tkanine, poput pamuka, poliestera, najlona i ​​lana mogu se prati na temperaturama od 40 stepeni, što smanjuje rizik od oštećenja ili skupljanja materijala. Međutim, stručnjaci upozoravaju da se ne pere na ovoj temperaturi, jer mašina na 40 stepeni koristi duplo više struje nego kada pere na 30 stepeni. Perite odeću na 30, a peškire i posteljinu na 60 stepeni kako biste uštedeli struju i vodu.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading