Ne mora da bude previše komplikovan proces, ali postoje određene zamke koje mogu uticati ne samo na krajnji izgled, već i na zdravlje vaše kose.
Pitali smo frizera iz Čikaga, Roba Rejesa, da podeli najčešće greške pri kovrdžanju kose—i šta treba da uradite umesto toga—kako biste osigurali da dobijete kovrdže vredne divljenja.
Nepoštovanje upotrebe zaštite od toplote
Prema Rejesu, ovo je najčešća greška koju ljudi prave. Iako je od suštinskog značaja koristiti zaštitu od toplote svaki put kada koristite bilo koji alat sa vrućim elementima, naročito je važno kod figara, jer je toplota direktno na kosi (za razliku od, recimo, feniranja, gde je toplota indirektna).
— Postoji mnogo dobrih zaštita od toplote koje štite kosu na temperaturama do 450 stepeni. Neke od njih čak nude i postojanost kako bi vaš stil duže izgledao bolje — objašnjava on.
Poenta je da ove proizvode možete smatrati proizvodima za stilizovanje sa dodatnim benefitima.
Povećavanje temperature do maksimuma
Povezano s prethodnim, zapravo nije potrebno da podignete temperaturu figara na 450 stepeni. Mnogi alati nude ovu temperaturu kao najvišu, ali Rejes kaže da je to nepotrebno i da je previše vruće za mnoge kose. Preporučuje da počnete sa 300 do 350 stepeni, i postepeno povećavate temperaturu ako vam je kosa posebno gusta ili jaka.
Kovrdžanje u jednom pravcu
— Generalno govoreći, mešanje pravca u kojem kovrdžate različite pramenove jedan prema licu, jedan od lica daje mnogo prirodniji izgled — kaže Rejes.
Predugo držanje figara na svakom pramenu
Nema potrebe da držite figaro predugo na svakom pramenu. Rejes kaže da obično drži oko 10 sekundi. Što duže držite, to više rizikujete oštećenje kose od toplote i dobićete suve, krhke kovrdže, napominje on. Zabavna činjenica je da iako toplota pomaže u stvaranju oblika kovrdže, ona se zapravo "sređuje" dok se hladi. Dakle, gotovo je važnije da dopustite da se kovrdža potpuno ohladi nakon što je formirana pre nego što je razbarušite prstima ili češljem.
Kovrdžanje do samih krajeva
Umesto da kovrdžate celu dužinu pramena, Rejes savetuje da ostavite oko jedan do tri inča na dnu. Ovo ne samo da stvara moderniji, prirodniji izgled, već je i bolje za zdravlje vaše kose.
— Krajevi su generalno najslabiji i najosetljiviji na oštećenja, pa će ih ostavljanje izvan kovrdže dugoročno sačuvati — ističe on.
Kovrdžanje svaki dan
Ako je vaša kosa prirodno kovrdžava, dobro je da pokušate da koristite figaro samo za povremeno doterivanje vaših lokni.
— Dajte svojoj kosi pauzu. Operite i ostavite da se osuši na vazduhu, i iskoristite prirodnu teksturu kose u svoju korist, ako je to moguće. Zatim, doterujte je figarom na drugi ili treći dan, zavisno koliko dugo možete da izdržite između pranja — kaže Rejes, piše Real Simple.
Bonus video: