Dodajte ovaj sastojak u kafu: Poboljšava zdravlje mozga i predobro miriše

Tatjana Badarević Vesti 27.07.2024 21:01 0

U svoj omiljeni napitak dodajte cimet koji će pozitivno uticati na vaše zdravlje.

kafa od pečuraka

Shutterstock

 

Mnogi konzumiraju kafu kako bi se što pre razbudili i odradili obaveze uspešno. Želite li uživati i pritom poboljšati zdravlje mozga, u svoj omiljeni napitak biste trebali dodati - cimet.

Prema dr. Šinu Lakanu, neurologu iz Majamija, kafa je puno više od običnog pića, kako piše Well Good.

"Mogu sa sigurnošću da kažem da kafa nudi nekoliko značajnih prednosti za zdravlje mozga. Kofein, primarni aktivni spoj u kafi, deluje kao stimulans koji pojačava budnost, poboljšava koncentraciju i može podstaći kratkoročno pamćenje", objašnjava.

kafa

Shutterstock

 

 

Kako cimet sa kafom može pomoći u jačanju zdravlja mozga

"Budući da je kafa solidan izvor antioksidansa, ona takođe može pomoći u zaštiti moždanih ćelija od oksidativnog stresa, što može pomoći u smanjenju rizika od degenerativnih bolesti mozga, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest", dodaje dr. Lakhan.

Neke studije su pokazale da redovno konzumiranje kafe može imati zaštitne učinke na mozak i potencijalno smanjiti rizik od moždanog udara.

Koliko god kafa sama po sebi bila moćna za zdravlje mozga i kogniciju, dodavanjem nekoliko mrvica cimeta njene prednosti (da ne spominjemo ukus) mogu se podići na viši nivo.

"Cimet sadrži spojeve koji mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, što je ključno za održavanje stabilne kognitivne funkcije tokom dana. Takođe je bogat antioksidansima i ima protivupalna svojstva koja bi mogla pridoneti dugoročnom zdravlju mozga," objašnjava dr. Lakhan.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading