Kada želite da kupite sastojke za jelo i treba vam meso, verovatno odete u najbližu prodavnicu da ga kupite. Ali, mesari kažu da je kvalitet mesa u prodavnicama često ispod standarda koji je u mesarama. "Glavna razlika između mesare i prodavnice mešove robe je pažnja posvećena detaljima koju mesara pruža, počevši od davanja prednosti kvalitetu", rekao je Majk Saperstajn, suvlasnik firme za distribuciju hrane „ Sunshine Provisions“ u južnoj Floridi. Mesari kažu da sledećih pet mesnih proizvoda, ne treba kupovati u supermarketima i drugim prodavnicama, već isključivo u mesarama.
Mleveno meso
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Mleveno meso je jeftinije je od drugih vrsta mesa i može se koristiti za razna jela, pa se često kupuje. „Proizvode od mlevenog mesa, posebno mlevene teletine i piletine, izbegavao bih da kupujem u prodavnici. Većina dolazi u prodavnicu već samlevena iz velikih pogona za preradu mesa, gde je rizik od kontaminacije znatno veći. Taj proces može ugroziti ukus i kvalitet mesa. Mesari sami melju meso i koriste vrhunske komade mesa," kažu mesari.

Shutterstock
Sveža riba i plodovi mora
Osim ako ne kupujete u prodavnici koja je blizu mora, treba da sumnjate u "svežinu" morskih plodova u prodavnici. "Moje pravilo je da, ako ne možete da se odvezete za 20 minuta od plaže do te prodavnice, plodove mora kupujte iz zamrzivača", kaže stručnjak. Ako nemate u blizini ribarnicu, bolje je kupiti smrznute plodove mora jer se „većina smrznutih plodova mora (kao što je navedeno na etiketi) obrađuje i brzo zamrzava na brodu kako bi se sačuvala njihova svežina."
Iznutrice
"U prodavnicama su najčešće zamrznute ili duže stoje jer se ne prodaju mnogo i onda se sele od od frižidera do frižidera, pogotovo ako su na sniženju,” kažu stručnjaci. U mesari je veća verovatnoća da će iznutrice biti sveže i čuvane u odgovarajućim uslovima.
Meso s kostima
Komadi mesa koji se prodaju s kostima su odlični za supu i razne čorbe, jer im daju poseban ukus. Međutim, meso s kostima koje je dostupno u kutijama za meso u prodavnicama "ima tendenciju da prokisne brže od proizvoda bez kostiju, u zavisnosti od starosti mesa i načina čuvanja", kaže mesar. Prisutnost kosti utiče na pH mesa, što može dovesti do "smrada, sluzave teksture, a ponekad i promene boje", ističe. "Kiseli miris često dolazi od proizvodnje organskih kiselina od strane bakterija dok razgrađuju proteine i masti u mesu."
Bonus video: