Krompir je nezaobilazna namirnica u mnogim domaćinstvima, ali ako se ne čuva kako treba, brzo počinje da klija i propada. Iako se dugo smatralo da mu nije mesto u frižideru zbog moguće promene skroba, novija istraživanja pokazuju da niže temperature zapravo mogu produžiti njegov rok trajanja – bez štetnih posledica po zdravlje.
Osim mesta na kojem se čuva, važno je i šta se nalazi u njegovoj blizini. Jedan neočekivano efikasan trik postao je hit među korisnicima Fejsbuka: stavite jednu jabuku među krompire. Tajna je u gasu etilenu koji jabuka prirodno ispušta – on usporava klijanje, pa krompir može ostati svež i do pet meseci.
Ipak, jabuku treba povremeno proveravati. Ako počne da truli, može izazvati kvarenje krompira. Takođe, važno je izbegavati da krompir čuvate zajedno sa crnim ili belim lukom – luk oslobađa gasove koji ubrzavaju kvarenje.
Najbolje je krompir držati na hladnom, suvom i tamnom mestu, u papirnoj ili platnenoj kesi, daleko od izvora svetlosti i vlage.