Podrazumeva se da ćete meso oprati pre pripreme jela, bilo da ste ga kupili u mesari, prodavnici ili na pijaci. Međutim, voda nije dovoljna da ukloni sa njega štetne mikroorganizme koji mogu izazvati zdravstvene tegobe.
Na mesu se nalaze razne bakterije i virusi, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga većina ljudi pere pre kuvanja. Međutim, razna istraživanja i laboratorijske analize pokazali su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine ne može da ukloni bakterije i zapravo može naneti više štete nego koristi jer se tako šire patogeni virusi na radnu površinu, pa i na druge namirnice koje stavljate u jelo, piše „Healthline“.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Shutterstock
Šta da uradite? Ispiranje mesa kiselinom, poput soka od limuna i alkoholnog sirćeta može da smanji broj bakterija na njemu, pa bi bilo dobro da počnete to da radite. Pored toga, važno je još nekoliko stvari kako biste sprečili stomačne probleme:
– dobro očistite radne površine u kuhinji pre kuvanja
- nemojte da stavljate druge namirnice u blizini sudopere gde ćete prati meso
- obavezno ga pripremajte na visokoj temperaturi.
Bonus video: