Podrazumeva se da ćete meso oprati pre pripreme jela, bilo da ste ga kupili u mesari, prodavnici ili na pijaci. Međutim, voda nije dovoljna da ukloni sa njega štetne mikroorganizme koji mogu izazvati zdravstvene tegobe.
Na mesu se nalaze razne bakterije i virusi, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga većina ljudi pere pre kuvanja. Međutim, razna istraživanja i laboratorijske analize pokazali su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine ne može da ukloni bakterije i zapravo može naneti više štete nego koristi jer se tako šire patogeni virusi na radnu površinu, pa i na druge namirnice koje stavljate u jelo, piše „Healthline“.
Šta da uradite? Ispiranje mesa kiselinom, poput soka od limuna i alkoholnog sirćeta može da smanji broj bakterija na njemu, pa bi bilo dobro da počnete to da radite. Pored toga, važno je još nekoliko stvari kako biste sprečili stomačne probleme:
– dobro očistite radne površine u kuhinji pre kuvanja
- nemojte da stavljate druge namirnice u blizini sudopere gde ćete prati meso
- obavezno ga pripremajte na visokoj temperaturi.
Bonus video: