Da li nosite odeću od ovih materijala? Budite oprezni, mogu da izazovu kožna oboljenja, ali i nesanicu!

Vesti 08.07.2024 14:40 0

Kada kupujete odeću, obavezno pogledajte od kakvog materijala je napravljena, jer neki mogu biti štetni za zdravlje.

odeća

Shutterstock

Loši materijali mogu loše da utiču na zdravlje. Danas je većina odeće napravljena od sintetičkih materijala. Iako izgleda lepo i udobno, može biti opasna za kožu i opšte zdravlje. Izaziva tegobe, od neprijatnih mirisa do osipa na koži, mučnine ili nečeg još goreg. Hemikalije u sintetičkim tkaninama nisu najbolje za kožu. Evo šta nošenje tkanina, poput poliestera, ili spandeksa može učiniti zdravlju.

Poliester

Jedan je od najpopularnijih i najčešće korišćenih materijala za pravljenje odeće. Može se proizvoditi kao mešavina sa prirodnim materijalima, poput pamuka, ali se to radi ređe, kako bi se sprečilo gužvanje. Poliester može ostaviti loše posledice po zdravlje, jer otežava koži da diše, a rast telesne temperature izazvan nošenjem takve tkanine oslobađa hemikalije iz materijala koje naša koža upija. To može izazvati niz problema i iritacija, poput osipa, crvenila, ekcema ili dermatitisa. Zbog toga je bolje izbegavati poliester u odeći i posteljini.

Najlon

Čarape, donji veš i druga odeća mogu biti od najlona. Najlon je izdržljiv i jeftin, zbog čega je vrlo popularan. Ipak, nije najbolji izbor za nošenje na golu kožu. Odeća od najlona ne upija znoj, što može izazvati neprijatne mirise i kožne infekcije. Tokom proizvodnje tkanina se izbeljuje ili boji raznim hemikalijama, što može izazvati čitav niz iritacija na koži.

odeća

Shutterstock

 

Viskoza

Viskoza je izrađena od celuloze, hemijski prerađene drvene mase. Proizvodnja ovog materijala vrlo je opasna, a njegovo nošenje takođe može biti nezdravo. Viskoza može otpuštati toksične supstance koje izazivaju mučninu, glavobolje, povraćanje, bol u grudima i mišićima, ali i nesanicu.

Spandeks, likra i elastin

Ove vrste materijala su rastegljive i mnoga uska odeća je izrađena upravo od njih, uključujući majice, haljine, gaće, brushaltere, veš za oblikovanje tela, kupaći kostimi i td. Kao i drugi sintetički materijali, oni se izrađuju od štetnih hemijskih supstanci, poput poliuretana koji se smatra veoma štetnim za zdravlje. Dugotrajni kontakt s takvim materijalima može izazvati iritacije kože, poput dermatitisa.

Akril

Akrilne tkanine izrađene su od akrilonitrila za koji se smatra da može izazvati različite zdravstvene probleme, među kojima su glavobolje, mučnine, vrtoglavice, teškoće s disanjem i mnoge druge.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading