Baka Dragica iz Sokobanje ima 99 godina i zavija sarme kao od šale: Veštija je od duplo mlađih domaćica

Nedeljko Tišanović Vesti 01.07.2024 12:45 0

Na društvenoj mreži Instagram pojavio se video snimak na kojem baka iz Sokobanje, koja ove godine u avgustu puni 99 godina, zavija letnje sarme.

Printscreen/Instagram

Printscreen/Instagram

Na društvenoj mreži Instagram pojavio se video snimak na kojem baka Dragica iz Sokobanje, koja ove godine u avgustu puni 99 godina, zavija letnje sarme. 

Dok je unuka snima, ona sa puno elana i uz neverovatnu energiju priprema sarme sa slatkim kupusom. Kako i sama naglašava sarme obavezno ređa u dva nivoa.

Pažnju je privukao i razgovor koji su vodile devedesetdevetogodišnja baka i njena unuka. 

Nano, šta radiš sada? 

Pravim sarme.

Jesi li sve ti napravila?

Zavijam slatke sarme. 

Letnje sarme?

U pravu si. 

 

(Bez teme) Tatjana Badarević ​ Nedeljko Tišanović ​

 

"Nana najstarija u Sokobanji! 99 godina i ulazi u 100!" - napisala je unuka koja je ovaj video i napravila. 

Ovaj video je oduševio sve pratioce pa su se samo komentari oduševljenja nizali. 

Kako i baka navodi, letnje sarme su najpopularnije u letnjem periodu, prave se od slatkog kupusa i jednako su sočne kao i sarme koje su naširoko popularne koje se prave sa kiselim kupusom. 

Kada vidite baku, jedinstvena prilika je da se možda i vi oprobate u pripremi ovog ukusnog jela. Za letnje sarme će vam biti potrebno: 

Sastojci:

  • 500 g svinjskog mlevenog mesa
  • 1 kupus
  • 2 šargarepe
  • 1 paradajz
  • 3 glavice crnog luka
  • 80 g pirinča
  • 1 supena kašika vegete
  • 1 pavlaka
  • 1 kašika kajmaka
  • 1,5 kašika brašna
  • 1 kašičica soli
  • pola supene kašike peršunovog lista
  • pola kašičice bibera
  • pola kašike aleve paprike

Priprema:

Prvo što je potrebno da uradite jeste da prvo operete kupus, zatim ga očistite i izvadite koren. Korak koji je sledeći jeste da je  neophodno da stavite vodu da proključa i nakon toga stavite kupus u nju, kako bi omekšao. 

Dalje, stavite malo ulja u dublju šerpu i u nju dodajte luk koji ste prethodno očistili i sitno iseckali o propržite ga kratko. Vreme je da dodate mleveno meso i da nastavite da ga dinstate zajedno sa lukom. U meso i luk izrendajte šargarepu, kao i oljušten paradajz. 

Sve to nastavite da krčkate dok meso ne pobeli kada je neophodno smesu skloniti sa ringle i u smesu dodati biber, so, pirinač, vegetu, sitno isečen peršunov list i začinsku papriku. Nadev promešajte i sjedinite ukuse. 

Vreme je da zavijete sarme!

Na svaki list dodajte kašiku nadeva i složite sarme u podmazanu vatrostalnu posudu. Sve ovo prelijte čašom vode. Zatim umutite kajmak, brašno, pavlaku i začine i dodajte malo tople vode. Ostavite da se sve krčka 90 minuta na 180 stepeni. 

Sarme poslužite tople!

 

 

Komentari (0)
Loading